Proiectul aflat în dezbatere la Senat prevede posibilitatea elevilor care promovează Bacalaureatul să-și mărească nota la cel puțin o probă. Nota obținută nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior.
Potrivit proiectului, care speră să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, absolvenții de liceu s-ar putea înscrie la următoarele sesiuni ale Bacalaureatului pentru a-și mări nota obținută la o anumită materie. Într-un astfel de caz, absolventului ar urma să i se elibereze o diplomă unde să se regăsească nota de la reexaminare.
La articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 s-ar introduce următoarele trei alineate:
„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”.
În expunerea de motive, inițiatorii spun că „în România, examenul național de bacalaureat reprezintă o verificare a cunoștinţelor dobândite de absolvenţii învăţământului liceal pe parcursul studiilor. Cu toate acestea, de multe ori el servește și la admiterea în cadrul studiilor universitare, în unele cazuri chiar într-o proporţie de 100%, acolo unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar și nu există examen de admitere. În același timp, bacalaureatul poate fi susţinut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceștia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învățământ superior.”
Pentru a fi pus în aplicare, proiectul trebuie mai întâi adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu