Deturnarea avionului în Belarus. Comisia europeană recomandă evitarea survolului

Sursa foto: Rada/Twitter
Sursa foto: Rada/Twitter

Regimul din Belarus a forțat azi un avion de călători al companiei Ryanair aflat în zbor de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk pentru a aresta un jurnalist.

Potrivit informațiilor din media, în spațiul aerian belarus a fost anunțată prezența unei bombe la bord, iar echipajul a solicitat aterizarea de urgență pe cel mai apropiat aeroport, cel din Minsk.

Boeingul 737 a fost escortat de un avion MiG-29, puternic înarmat al Forțelor Aeriene din Belarus (Video jos). Ordinul de interceptare ar fi fost dat chiar de Alexandr Lukașenko. La sol, pasagerii au fost debarcați pentru verificarea amănunțită a avionului şi puşi să treacă din nou prin filtrul de securitate. Motivul era de fapt reținerea lui Roman Protasevich, fondatorul Nexta, principalul canal de informare din Belarus.

Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", relatează AFP.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.Avionul era puternic înarmat.



În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".

Conform informațiilor din mai multe surse media la bordul aeronavei se aflau cinci ofiței KGB (Serviciul de Securitate din Belarus) care au provocat scandal forând astfel aterizarea în Belarus.

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Reacțiile nu au întârziat să apară



Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul "a forţat" aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, "riscă pedeapsa cu moartea în Belarus".

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un "act abject".

"Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk", a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Opozantul Roman Protasevici "a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject", a adăugat Nauseda.

"Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici", a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, "să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale", conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.

"Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles" de săptămâna viitoare, a adăugat el.

Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta.

Evitarea survolului

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a declarat la Digi 24 că imediat ce avionul a fost deturnat de la rută la nivelul Comisiei s-a organizat o celulă de criză care a depus toate diligențele pentru ca aeronava să decoleze spre Vilnius lucru care s-a și întâmplat la ora 19.00. Din primele informații se pare că avionul are acum cu șase pasageri mai puțin. Cinci ar fi ofițerii KGB iar unul ar fi Roman Protasevici.

Adina Vălean a spus că una dintre posibilele urmări ale acestui eveniment ar fi recomandarea ca statul Belarus să nu mai fie survolat, pe perioadă nedeterminată de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel