SRI nu are ofițeri acoperiți în instituțiile în care legislația interzice expres acest lucru, iar dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privință este invitat la comisie pentru a prezenta datele pe care le deține și a aduce toate clarificările necesare, precizează deputatul Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului activității SRI.
Într-un comunicat transmis luni Agerpres, Georgian Pop menționează că reacția sa vine în contextul afirmațiilor făcute în spațiul public în ultimele zile și, în general, în ultima perioadă privind posibile situații de incompatibilitate legală a unor politicieni.
Orice politician sau orice cetățean, dacă are elemente concrete privind posibile ilegalități referitoare la activitatea SRI, este așteptat la comisie pentru a sesiza personal orice astfel de faptă și, în consecință, controlul de legalitate va fi declanșat imediat. Pe fondul campaniei electorale, fiecare om politic este liber să declare ceea ce dorește (libertatea de expresie este garantată). Dar, pe lângă simple declarații politice, orice politician sau orice cetățean care are date sau elemente concrete este așteptat să le pună imediat la dispoziția comisiei, subliniază social-democratul.
În ceea ce privește tema posibililor ofițeri acoperiți ai SRI, el reiterează că, cel puțin în mandatul său de președinte al comisiei parlamentare de profil, a verificat constant respectarea legislației pe acest subiect.
Concret, documentele oficiale rezultate în urma controalelor efectuate probează faptul că nu există incompatibilități legale în Parlament, Guvern sau partide politice, adică SRI nu are ofițeri acoperiți în instituțiile în care legislația interzice expres acest lucru. Totuși, dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privință în ceea ce privește activitatea SRI este invitat la comisie pentru a prezenta datele pe care le deține și a aduce toate clarificările necesare. Întrucât referirile din spațiul public se fac la serviciile de informații, fac precizarea că, potrivit legislației, competențele comisiei noastre vizează exclusiv controlul parlamentar asupra activității SRI, controlul parlamentar asupra celorlalte servicii de informații fiind exercitat de alte comisii parlamentare, adaugă Pop.
Totodată el subliniază că este o greșeală să se invoce sau să se atragă în campania electorală serviciile secrete.
Serviciile secrete trebuie ținute în afara jocurilor politico-electorale, conform legii. Dar repet: orice cetățean care deține date/ elemente/ informații privind posibile ilegalități referitoare la activitatea SRI este invitat la comisie pentru a le prezenta, conchide președintele Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului activității SRI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu