În Ajunul Crăciunului, brazii, care până astăzi aveau prețuri semnificativ mai mari, au prețuri reduse. Într-un loc din București - cel puțin - costă doar 10 lei.
Bradul de Crăciun este o bucurie în această perioadă a anului, oferind liniște și fericire copiilor, dar și adulților, cărora le amintește de familie și copilărie.
Dacă unele familii nu și-ar fi permis în alte zile să-și cumpere un brad de Crăciun, astăzi prețul lor este mult redus în Băneasa Shopping City. Brazii sunt la intrarea de lângă eMag, spre Carrefour Feeria și costă doar 10 lei, după cum puteți vedea AICI. Inițial, prețul acestor brazi a fost 160 de lei, ulterior fiind redus la 65, iar astăzi la 10 lei.
Spre deosebire de tradiţionala iesle, bradul de Crăciun, unul dintre cele mai răspândite simboluri ale sărbătorii Crăciunului, nu este recunoscut ca un simbol specific catolic, ci s-a răspândit şi în ţările creştine protestante şi în cele ortodoxe. Pe 24 decembrie, seara, bradul se regăseşte în toate casele creştinilor din lumea întreagă.
Originile bradului de Crăciun se pierd în negura vremurilor şi combină elemente păgâne, protestante şi catolice. Înainte de naşterea lui Iisus, romanii îşi împodobeau casele cu frunze şi crenguţe de laur, iederă şi brad, cu ocazia sărbătorii Saturnaliilor. De altfel, cultul ”arborelui sacru” există în mai multe culturi şi tradiţii din lumea întreagă.
În secolul al XVIII-lea, pomul de Crăciun şi-a făcut intrarea în biserici. Înainte ca tradiţia pomului de Crăciun să se răspândească în Germania, exista deja un obicei foarte vechi, ce consta în decorarea ferestrelor, geamurilor, porţilor şi tavanelor cu ramuri de iederă, scrie alba24.ro.
În Franţa, prima datare oficială a pomului de Crăciun a fost găsită în provincia Alsacia. În 1521, un edil municipal i-a autorizat pe paznicii forestieri să îi lase pe localnici să taie brazi de mici dimensiuni pentru a celebra Crăciunul.
Primele descrieri ale bradului de Crăciun datează oficial din 1605. Este vorba de descrierile unor brazi de Crăciun din oraşul Strasbourg. În acea epocă, bradul era decorat cu trandafiri din hârtie, figurine din hârtie colorată, mere roşii şi diverse dulciuri.
Tradiţia bradului de Crăciun a fost introdusă pe scară largă în Franţa de prinţesa Hélène de Mecklembourg, care a adus-o la Paris în 1837, după căsătoria ei cu ducele de Orléans.
În 1841, prinţul Albert (originar din Germania), soţul reginei Victoria a Marii Britanii, a ridicat un brad de Crăciun în faţa castelului Windsor din Anglia şi a instaurat astfel ceremonia decorării pomului de Crăciun.
Cu ajutorul coloniştilor, bradul de Crăciun a ajuns şi în Statele Unite ale Americii la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tradiţia a fost instaurată şi la Casa Albă, în 1840.
În Canada, bradul de Crăciun a fost împodobit prima dată în interiorul bisericilor, înainte de a ajunge în casele tuturor localnicilor. Bradul de Crăciun a ajuns şi în Rusia în 1852, iar primul brad de Crăciun a fost plantat şi iluminat în Sankt Petersburg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu