EXCLUSIV  De ce avem cei mai mulți romi din Europa. Explicația lui Ciprian Necula: Era un interes să îi păstreze aici

FOTO: captura video YouTube @Grupul Intercoolt
FOTO: captura video YouTube @Grupul Intercoolt

Ciprian Necula, președintele Roma Education Fund România, a vorbit despre romii care au încercat, în mod repetat, să treacă granițele regiunilor istorice românești. 

Ciprian Necula, doctor în sociologie, președintele Roma Education Fund România, a vorbit despre motivul pentru care România are cei mai mulți romi la nivel european, asta deși, mulți, din cauza condițiilor în care trăiau, încercau să fugă peste granițe.

”Au încercat mulți, dar existau miliții specializate care îi recuperau, pentru că erau foarte valoroși pentru economiile și ale boierilor, personale. Îi căutau în Țara Românească, în timp ce fugeau, dar dacă treceau granița, erau pierduți.

De exemplu, romii din Bulgaria, o bună parte dintre ei, vorbesc un dialect al limbii romanii cu influență puternică din limba română. Romii din Suedia vorbesc la fel, romii căldărari, în special, sunt cuvinte din limba română care sunt împrumutate în limba romanii, ei fiind în Suedia”, a explicat Ciprian Necula, doctor în sociologie, în cadrul Interviurilor DC News TV și DC News.

Necula: Asta poate fi o explicație

Întrebat despre ce perioadă a plecărilor este vorba, sociologul a afirmat că este vorba de ”plecările din Secolele XV, XVI până în Secolul XIX, când  tot au fugit diverse grupuri de oameni și nu au fost prinși.

Cei mai mulți erau recuperați, căci era un interes să îi păstreze aici și apoi ne întrebăm: De ce avem cei mai mulți romi din Europa în România?  Asta poate fi o explicație. De asta avem cei mai mulți romi din Europa, fiindcă au fost ținuți aici, ei încercând să fugă pentru că nu erau într-o situație chiar plăcută. Robii mănăstirești, care erau la Biserica Ortodoxă din perioada respectivă, erau cei mai asupriți conform rapoartelor. (...) Erau folosiți în agricultură, construcții de biserici și mănăstiri.

Biserica de pe Calea Victoriei, Zlătari, este făcută cu ajutorul robilor romi, ca meșteșugari. Erau munciți până la exterminare, abuzuri foarte multe, sexuale. Sunt o grămadă, în arhivele noastre, de documente de epocă ce relatează astfel de situații”, a mai spus Ciprian Necula.

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel