CUTREMUR: O carte uitată spune cine a tras în noi la Revoluție. Dezvăluiri bombă

Lucrarea lui Călin Cernăianu - "Diplomația Lupilor" a apărut în 1997 la prestigioasa editură ”Nemira”.

Cartea a strârnit controverse în România acelor vremuri și a fost trecută sub tăcere de Putere. Autorul vorbește la numai câțiva ani de la evenimentele din iarna lui 1989 despre diversiune, teroriști și despre cum s-au împușcat românii între ei din cauza informațiilor eronate înaintate la Televiziune.

După 20 de ani scoatem la lumină câteva fragmente, dar și momente desprinse parcă din comedii însă cu final tragic și real.

Autorul nu neagă implicația URSS-ului prin KGB în răsturnarea lui Ceaușescu însă pune un mare semn de întrebare pe implicarea așa-zișilor ”teroriști” sau ”agenturi străine”.

”Este cel puțin straniu că Ștefan Săndulescu (1932-2000) , senator PNȚCD de Vâlcea, a anunțat pe la începutul anului 1996 că, pe baza documentelor existente la Comisia parlamentară care se ocupă de cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (comisie din care face parte), a ajuns la concluzia conform căreia teroriștii au fost cadre ale DIA (Direcţia de Informaţii a Armatei). Întrebat dacă se teme, a răspuns afirmativ. De atunci, câteva luni bune nu am mai auzit nimic despre cele 60 de file ale raportului său.”

Ulterior, într-un raport al SRI menționat în lucrarea mai sus amintită, se arată că "în ziua de 22 decembrie 1989, după ora 18.00, în sediul MStM (Marele Stat Major al Armatei), unde se afla concentrat un număr mare de ofițeri, maiorii Gheorghe Nicolaescu și Jilavu (din cadrul DIA) intrau din oră în oră în cabinetul generalului V.A. Stănculescu, unde se afla și contra-amiralul Ștefan Dinu (DIA).

La ieșire se adresau celor aflați în aticameră, oferindu-le informații de genul: "Se va deschide foc asupra elicopterelor care vin din Vest", "Combinatul petrochimic din Pitești a fost atacat de teroriști", "Blindate venind dinspre Târgoviște vor ataca Bucureștiul", "Sibiul este înecat în sânge de către Securitate", stârnind panică în rândul celor care îi auzeau."

Cazuri desprinse din comedie

Din raportul Parchetului Militar sunt prezentate câteva cazuri care par comice, dar care din păcate de multe ori s-au sfârșit tragic.

”Boboc Petre și Ciobanu Gheorghe au fost reținuți în Drumul Taberei, fiind considerați suspecți, deoarece, în timp ce se deplasau către locuința bunicii lui Boboc Petre, au alergat după tramvai”.

”Maiorul Giurcă Gheroghe a împușcat o persoană pe care o transporta în interiorul autoturismului de teren, întrucât i s-a părut că aceasta vrea să-l strângă de gât”.

”Găuță Sile - surdomut, care scoțând sunete nearticulate, a fost coniderat cetățean străin, vorbitor al limbii engleze și, deci, a fost reținut ca suspect de terorism.”

”Cazul civilului Stinghie Gheorghe, care a fost reținut ca suspect, deoarece s-a găsit asupra lui un pachet de țigări Assos.”

”Exemplele de mai sus, doar câteva din mulțimea celor existente, dovedesc mai întâi de toate cât de nefericită (ca să nu spun criminală) a fost ideea menținerii civililor în stradă și stimularea formării barajelor”, concluzionează autorul Călin Cernăianu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel