Află în articol de ce trebuie să te ferești de ferestre, coridoare și uși în cazul unei explozii nucleare.
De când invazia Rusiei asupra Ucrainei a început în urmă cu aproape un an, amenințarea unui război nuclear devastator s-a simțit mai aproape ca niciodată pentru mulți dintre noi, scrie Daily Mail.
VEZI ȘI: Dmitri Medvedev emite un nou avertisment ”nuclear”: ”Ar trebui să fie evident pentru toată lumea”
Acum, un studiu dezvăluie cum putem supraviețui unei explozii nucleare puternice dacă ne aflăm într-o clădire din beton, atâta timp cât aceasta nu a fost dărâmată de explozie. Noul studiu a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nicosia din Cipru, care au folosit modelarea computerizată pentru a investiga efectele unei explozii nucleare din apropiere asupra oamenilor din interiorul unei clădiri de beton.
Potrivit cercetătorilor, cel mai bun loc pentru a te adăposti într-o casă este în colțul unei camere, cu fața în direcția exploziei, sau în spatele unui scaun sau a unei mese. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să se îndepărteze de ferestre, coridoare și uși.
"Înainte de studiul nostru, pericolul pentru oamenii din interiorul unei clădiri armate cu beton care rezistă valului de explozie era neclar. Studiul nostru arată că suflul exploziei rămâne un pericol considerabil și pot duce în continuare la răni grave sau chiar decese”, a spus autorul studiului, Dimitris Drikakis.
Deși studiul nu a menționat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cercetătorii au subliniat "tensiunile geopolitice în creștere" și posibilitatea unui scenariu nuclear "catastrofal".
O explozie nucleară este de obicei măsurată prin cantitatea de suprapresiune (presiunea care depășește valoarea atmosferică normală) , care depinde de distanța de la bomba nucleară. Oricine se află în apropierea unei bombe nucleare care explodează ar fi spulberat instantaneu, în timp ce radiațiile pot prezenta, de asemenea, un risc fatal.
Cu toate acestea, există un alt pericol potențial fatal - unda de explozie generată, definită ca o zonă de presiune care se extinde spre exterior la viteze supersonice. Un val de explozie poate produce viteze suficient de puternice pentru a ridica oamenii în aer și poate provoca răni grave sau deces, chiar și în spații închise
"Pericolul principal pentru supraviețuirea omului în spațiile interioare este reprezentat de vânturile extreme de mare viteză care intră prin diferitele deschideri ale clădirii, de exemplu, fereastră. Undele de șoc supersonice care decurg din explozie sunt supuse expansiunii pe măsură ce intră într-o cameră printr-o deschidere care duce la efecte de canalizare", spun cercetătorii în lucrarea lor, publicată în Physics of Fluids.
Pentru acest studiu, echipa a folosit modelarea computerizată pentru a simula o clădire din beton armat cu camere, ferestre, uși și coridoare. Cercetătorii au simulat o explozie nucleară de 750 de kilotone de la o bombă atomică.
Oamenii de știință au spus că explozia va produce o undă de explozie cu o rază de aproximativ 4,6 km la nivelul solului, cu o suprapresiune de vârf puțin peste 7 psi. Conform rezultatelor, pur și simplu a fi într-o clădire robustă nu este suficient pentru a evita riscul de rănire sau deces, așa că oamenii ar trebui să-și aleagă ascunzătorile cu înțelepciune.
Locațiile de evitat sunt ferestrele, ușile și coridoarele, deși dacă nu este suficient timp, să te ascunzi în colțul unui coridor ar putea fi mai sigur decât să te poziționezi în mijlocul coridorului.
În cele din urmă, cea mai bună opțiune este să te ascunzi în colțul unei camere, departe de orice deschidere, cum ar fi o fereastră sau o ușă, unde viteza aerului este mai mare. Autorii subliniază că timpul dintre explozie și sosirea undei de explozie este de doar câteva secunde, așa că este esențial să ajungeți rapid într-un loc sigur.
"Dacă oamenii văd explozia de departe, trebuie să se adăpostească cât mai curând posibil", a spus Drikakis pentru MailOnline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News