Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul secret care îi dă un gust extraordinar

Sursa foto: Facebook Fejer Csaby
Sursa foto: Facebook Fejer Csaby

De Crăciun, caltaboșul este nelipsit de pe masă. Dar știi ce trebuie să faci să iasă delicios? Există un ingredient care-i dă un gust extraordinar.

Caltaboşii sunt foarte gustoşi, dar trebuie mare atenţie la prepararea lor pentru a nu strica toate muncă. ”La caltaboş se folosesc organe de porc: ficat, inima, plămâni şi rinichi. Toate acestea se fierb bine înainte de condimentare. Recomand ca rinichii să fie fierţi separat deoarece au toxine şi pot avea miros şi chiar gust de urină. Nu aruncaţi zeama în care au fost fierte celelalte organele. După ce aţi terminat de fiert, daţi prin maşină organele şi condimentaţi cu sare, piper şi ienibahar. Acesta din urmă dă un gust foarte bun, dar are şi un rol important într-o digestie mai uşoară.

Peste organele tocate turnaţi puţin din zeama în care au fiert, dar aveţi grijă să nu puneţi prea multă. Compoziţia trebuie să fie moale, dar nu apoasă. După ce aţi introdus caltaboşii în maţ, aceştia se mai dau în clocot odată. Aşezaţi-i pe rând într-o sită şi introduceţi-i în apă clocotită câteva secunde. Apoi îi puneţi la uscat. Mulţi români preferă să pună orez în caltaboşi. Eu nu recomand deoarece acesta acreşte preparatul destul de repede. Poate fi pus dacă aveţi de gând să consumaţi rapid caltaboşul. Dacă vreţi să congelaţi o parte din el şi să îl consumaţi, să spunem, după 2-3 săptămâni, nu recomand să se adauge orez", spune Marian Toma, bucătar, pentru adevarul.ro.

Vezi și: De ce să pui oțet în aluatul de cozonac. Trucul gospodinelor cu experiență. Rezultate fantastice

Sarmale ardelenești. Rețeta tradițională pentru Crăciun

Ingrediente

400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii şunculiţă afumată
1 ceapă
1 lingura ulei
1 ceașcă orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cană zeamă de varză
14-15 foi varză murată
ardei iute sau boia de ardei

Cum se prepară

Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie, potrivit retete.unica.ro.

Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele. Se pun la foc mijlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel