Criză de morfină și analgezice pentru cancer. Rețetele de citostatice, cu banii jos

farmacie bm (4)
farmacie bm (4)

Pacienții cu cancer vor găsi tot mai greu medicamente împotriva durerii, din cauză că Mundipharma, principalul producător al opioidelor oncologice și al morfinei retard a decis să-și limiteze expunerea în România. Și consumul de citostatice s-a redus dramatic, după ce, în aprilie 2011, s-a decis ca tratamentele să fie eliberate doar de către spitale, care nu au fonduri. Oamenii aleargă din farmacie în farmacie cu rețete necompensate, iar medicii se tem că între 40-70 la sută dintre bolnavi au renunțat la tratament din cauza costurilor.

Reprezentanța companiei Mundipharma, principalul producător de analgezice opioide și morfină retard, este ca și închisă, personalul reducându-se la director și un angajat. Un anunț oficial nu a fost încă făcut, dar surse DeCe News ne-au confirmat că firma a decis să disponibilizeze toți angajații, în decembrie, și să încerce transferarea portofoliului către distribuitori. Motivele: întârzierea cu care se decontează medicamentele  și  mai ales taxa claw-back.

În momentul de față distribuitorii se tem să importe pe riscul lor produsele, în condițiile în care plățile se fac cu întârzieri de peste 360 de zile. Medicamentele, esențiale pentru terapia durerii din cancer,  vor rămâne în continuare întregistrate în românia, dar aprovizionarea farmaciilor se face  cu greutate. Spitalele au rezerve de morfină retard și anlgezice, în special unitățile care tratează cazuri oncologice și traume, dar sincopele în aprovizionare vor duce la criză, așa cum s-a întâmplat cu hormonii tiroidieni.

Se speră ca spre sfârșitul lunii februarie să se facă noi importuri, dar este posibil ca nivelul acestora să rămână scăzut,  până la schimbarea poziției autorităților față de producători.

Citostaticele, plătite de pacienți

Pe de altă parte, decizia de a distribui medicamentele oncologice doar prin farmaciile de spital i-a făcut pe mulți să renunțe la tratament. Spitalele sunt permanent în criză de fonduri, iar pacienții trimiși să ia medicamentele din farmaciile obișnuite fie nu le găsesc, fie nu le pot plăti. Un singur medic oncolog din sectorul 1 a calculat că, în al doilea trimestru, peste 40 la sută dintre pacienți au întrerupt tratamentul. Alți pacienți au strâns facturile pentru medicamentele plătite din buzunar și speră într-o rambursare ulterioară, conform legii Paveliu. ”Consumul de citostatice injectabile a scăzut cu 70 la sută, după 1 aprilie 2011”, ne-au confirmat reprezentanți ai companiilor farmaceutice. Publicarea statisticilor, în aprilie 2012, care confirmă situația dramatică din oncologie, în România, va constitui un șoc pe plan european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel