Cozmin Gușă, avertisment dur pentru partide înainte de alegerile parlamentare

Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat  la Realitatea TV, ce trebuie să facă fiecare partid politic din România pentru a avea o șansă la alegerile parlamentare din decembrie, în cazul celor mici, iar în cazul celor mari, PSD și PNL, acesta a oferit soluții prin care fiecare dintre cele două formațiuni ar putea să se distanțeze la un scor considerabil de cealaltă.

"Locurile acestea pe liste, că tot s-a anunțat o emisiune în care românii să fie lămuriți, trebuie să le fie clar românilor că, în afara de nepotismul clar din partide, de data aceasta locurile vor fi date unora care au potențialul de a merge la DNA să semneze denunțuri. De acești oameni care șantajează liderii partidelor vor avea grijă, pentru că s-a instituit această modă a denunțurilor, și atunci, decât să meargă la DNA să semneze un denunț, în genul lui Pescariu și altora, să scape și să rămână și cu banii și liderul respectiv să meargă la pușcărie, mai bine îl pui pe listă. Din păcate asta va fi. Ce rămâne, în afară de regretul că sociologii au dat într-adevăr chix, și pentru că nu s-au organizat, și pentru că s-au vândut prea ieftin partidelor, și așa mai departe. Sociologii au doar o parte din vină, pentru că puteau să facă poza momentului de fiecare dată, dar bineînțeles că sunt responsabili, alături de intelectualii publici sau nepublici după cum am mai zis și ne-am tot contrazis", a spus Gușă.

Consultantul politic consideră că perioada de aproape un an care a trecut de la tragedia de la Colectiv este una dezamăgitoare din punct de vedere politic, dar și în ceea ce privește electoratul, care simte o "anumită culpă, pe lângă o saturație".

Strada asta nu mai e stradă

"În schimb, într-adevăr este dezamăgitor că acum, la un an de la Colectiv, nu neapărat de la drama umană Colectiv, ci de la consecința politică a Colectivului, care nu a fost una rea, scoaterea de la guvernarea a lui Ponta și ai săi, civismul vedem că nu există, întâlnirile publice sunt din ce în ce mai slabe. Cum v-am spus la început, ca într-un divorț instalat. Strada asta nu mai e stradă și probabil că funcționează într-un fel și o anumită culpă pe lângă o saturație, pe care foarte mulți cetățeni români poate o resimt, apropo de cum au votat", a susținut acesta.

[citeste si]

"Legat de partide. Sigur că fiecare ar putea să aibă câte o soluție. Este limpede că nu sunt partide noi, nu s-au reformat. Chiar și Marian Munteanu, care nu a fost membru de partid, în partidul lui o să vedeți mulți oameni care nu sunt blamabili că au fost membri, dar au fost membri. Nu este acel partid luat de la zero, în care în sfârșit români de bună credință, care nu au mai făcut politică, să-și suflece mânecile și să vină în politică să încerce să ducă națiunea undeva. Pentru că acesta este rolul Parlamentului, să tot gândească acolo, să stea în ședințe, să aducă instituțiile statului care fac excese la ordine și, într-un fel, să ducă națiunea mai departe într-un context foarte complicat. Nu se va întâmpla asta, e limpede că nu se va întâmpla asta", a continuat consultantul

PNL nu are lideri

Cozmin Gușă a oferit, în direct, soluții electorale pentru fiecare partid politic în parte, astfel încât acestea să intre în grațiile electoratului și să înregistreze un rezultat favorabil la alegerile parlamentare din 11 decembrie:

"Dar, din punct de vedere electoral, fiecare dintre aceste partide are câte o șansă să se consolideze. Spre exemplu, dacă PSD în acest moment face o mișcare bruscă prin care își deschide partidul, respectiv aduce oameni noi în partid, la cum arată scorurile astăzi, acesta este un mat electoral, dacă ar avea forța să facă așa ceva. Pentru că, pe lângă scorul mare, dacă vor veni oameni apreciați public în comunitățile lor sau în plan național, oameni noi, în acel moment nu vor mai putea fi bătuți sau chiar se vor putea apropia de majoritate. Sau PNL, care băltește, nu are lideri, coabitează ciudat, n-au ideologie, dacă ar reuși în momentul acesta să-și atragă un candidat pe care să-l prezinte la funcția de prim-ministru, ideal ar fi fost să fie Cioloș, care are un scor foarte bun, dar un candidat credibil, care să și preia hățurile în această campanie electorală și care să fie evident pentru electorat că este un șef (nu vreun Cătălin Predoiu care a tot fost plimbat de colo până colo, el știa că nu va fi niciodată, ceilalți știau la fel și a fost foarte comică acea prezență), în acest fel PNL, dacă ar dovedi că se poate mișca și renunță la bicefalitatea, și-ar atrage brusc, practic ar fi directă această atragere, inclusiv capitalul electoral al lui Iohannis, chiar dacă vrea, chiar dacă nu vrea președintele Iohannis. Pentru că, a merge cu un candidat foarte bun la prim-ministru din partea partidului care te-a făcut președinte în mod normal impresionează electoratul tău. Și deocamdată avem doi oameni care vor rămâne sus în această campanie ca simpatie publică și scor, respectiv Klaus Iohannis și Dacian Cioloș.

Cum poate Traian Băsescu să-și consolideze electoratul

Traian Băsecu. Traian Băsescu este la limita de a intra în Parlament, pentru că știți foarte bine, un scor în sondaje de 7% și chiar un rezultat la vot de 7-8% nu înseamnă la numărătoare niciodată 5%, ci puțin sub 5%, iar istoria noastră recentă ne-a demonstrat asta. Pentru că, asta e, n-ai structură în teritoriu, voturile tale ori sunt anulate, ori sunt luate de către alții. Și în situația asta sunt și Traian Băsescu și Tăriceanu. Iar Traian Băsescu nu poate să-și consolideze în niciun fel electoratul pe care îl are, decât dacă își face un 'mea culpa' real, nu cu fel de fel de amenințări în care ne spune el cum a fost și ce a vrut să facă, dar de fapt niciodată nu spune nimic. Doar dacă își face un 'mea culpa' real, cu lucruri care pot să fie verificabile și opozabile public, doar atunci Traian Băsescu poate să-și fructifice acest capital pe care îl are, iar capitalul lui nu este decât simplul rezumat la expertiza politică și administrativă afișată, pe care el o și prezintă public. Acesta este capitalul lui Traian Băsescu și acesta este motivul pentru care nostalgicii săi mai stau alături de el. Dar el nu va fi credibil dacă el nu va fi sincer în această campanie.

USR trebuie să demonstreze civism

ALDE dorește să trăiască parazitar din imaginea USL-ului, iar părerea mea este că se va topi în campanie dacă va rămâne la asta, că tot le dăm consultanța la Realitatea. Singura șansă pe care o are ALDE să se consolideze este să arate un liberalism adevărat și să poate să fie considerat un reprezentant dur și incomod al capitalului național. Din nefericire CV-ul lui Călin Popescu Tăriceanu nu prea este legat de aceste lucruri, e mai degrabă pe axa Paris-Budapesta decât pe unde le-ar trebui românilor verzi. USR-ul are o șansă exact prin prisma izvorului de unde a evoluat, respectiv a civismului. USR trebuie să demonstreze civism, pentru că sprijinul lui poate să fie în stradă, această stradă care nu mai este atât de activă astăzi, dar care poate să fie activă la vot și nu neapărat doar pe Facebook sau în altă parte, pentru că asta nu înseamnă un suport real pentru un partid. Dacă USR reușește să demonstreze un civism real, prin acțiuni clare, prin lucruri care se fac, nu prin polemică sau altfel de mărturisiri publice. Direcția lor este asta a civismului, pentru că de politică lumea s-a săturat.

Și alte două partide, cele naționaliste, care la nivel național sunt deocamdată sub pragul electoral și nici nu au o rețea de adunat voturi. Aici, neavând rețea nu poți decât să fii foarte spectaculos. Iar felul în care evoluează, sugerând așa că ar fi doi sateliți, PRU un satelit naționalist pe partea stângă, un național-socialist, nu știu dacă știe cineva de la PRU ce ar fi asta, dar nu contează, iar Alianța Noastră România al lui Marian Munteanu satelitizat, nu în mod formal, ci într-un mod informal pe partea dreaptă, a liberalilor. E, aceste două impresii nu-i avantajează. Probabil, singura soluție în ce-i privește, mai ales că PRU a și furat aproape în întregime programul politic al lui Marian Munteanu, singura lor șansă, nu știu dacă mai este posibil din punct de vedere juridic, ar fi o fuziune rapidă, dacă tot vor să reprezinte un curent național și pot să-și permită să facă asta ca fiind partide la început, și o anumită bornă de discuție în public Altfel, de unii singuri nu le dau astăzi prea multe șanse, pentru că bătălia va fi mediatică, nu au oameni consacrați prea mult care să poată să stea în dezbateri în plan național și în plan local, care nu au posibilitatea de a face mari mitinguri, pentru că nu au un activ de partid care să aducă oamenii la mitinguri, presa e și ea calamitate așa cum e și nu prea este atentă.

Mircea Geoană a fost folosit încă o dată de PSD

Cred că l-am uitat pe Mircea Geoană și aș fi nedrept. Părerea mea e că Mircea Geoană a fost folosit încă o dată de PSD, din dorința de a-l speria pe Ponta, Ponta care l-a rândul său speriase PSD cu PRU-ul acesta al lui Ghiță. Și cred că Geoană, din păcate, va fi abandonat în acel proiect. Probabil că soluția lui, că este o soluție personală, parlamentari nu prea are, ar fi să meargă într-o fuziune și să fie absorbit fie în PNL, care ar fi o variantă logică și care l-ar aduce în siajul lui Klaus Iohannis, fie în ALDE, care l-ar așeza într-o postură unde nu cred că ar prefera Mirce Geoană să se așeze. Deci există soluții la nivelul partidelor dacă s-ar ocupa serios de treabă, însă, după cum bine știți, ei se ocupă de liste și nu se ocupă de a-și consolida un loc. Sigur, e și instinctul de conservare. Dacă îi luăm la rând pe toți, de la Dragnea Blaga, Gorghiu, Băsescu, Tăriceanu, vedem că fiecare are probleme personale mari, iar atunci bineînțeles că instinctul de conservare va predomina și nu vor acționa ca niște lideri autentici. Mai puțin Dragnea, care s-a tot prefăcut că i-a furat cineva înregistrarile din întâlnirea asta și și-a făcut un PR că, vezi Doamne, pe surse au venit niște înregistrări în care el își arăta mușchii și cât de voinic este el în fața baronilor reprezentanților săi. E de râs", a conchis consultantul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel