APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusă, iar Rusia a fost exclusă din rândul membrilor CE.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse. În plus, organizația a cerut să se ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian. La fel, unanim, a fost votat amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă, notează „Evropeiskaia Pravda”.
Decizia privind excluderea Rusiei din CE a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 216 voturi „pentru”, trei abțineri și niciun vot „contra”.
În timpul examinării rezoluției, s-a aflat despre faptul că Rusia, între-timp, a adresat o cerere la Strasbourg pentru a se retrage singură. Chiar și așa, procedura a continuat.
Documentul adoptat de APCE prevede încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei din cauza incompatibilității acesteia cu principiile organizației. Totodată, având în vedere că Federația Rusă rămâne în mod oficial membră a organizației până la sfârșitul acestui an, APCE solicită accelerarea examinării pretențiilor împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Decizia APCE conține un amendament important pentru Republica Moldova. Acesta a fost votat unanim și prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.
În plus, APCE a planificat inițial să respingă toate amendamentele ce țin de crearea unei zone de închidere a zborul deasupra Ucrainei, de acordare a asistenței militare acestei țări, explicând că Consiliul Europei nu se ocupă de problemele de securitate.
Cu toate acestea, după o discuție îndelungată, Adunarea a susținut și formula de compromis. APCE a cerut tuturor statelor care au rămas în organizație după expulzarea Rusiei „să ia în considerare creșterea asistenței acordate Ucrainei în eforturile sale de a întări apărarea teritoriului său, inclusiv a spațiului său aerian, pentru a reduce pierderile umane și consecințele tragice umanitare ale Războiul de cucerire al Rusiei”, scrie Agora.md.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.
Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.
Printre altele, Antony Blinken a spus că:
„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu