Club de fotbal, anchetat pentru spălare de bani. Legătura cu Mircea Rednic

Autorităţile belgiene anchetează felul în care clubul de fotbal Excel Mouscron a obţinut licenţa în ultimii ani, existând şi suspiciuni că această grupare de primă divizie se face vinovată de spălare de bani, a anunţat radioteleviziunea RTBF.

Miercuri dimineaţă au avut loc şapte percheziţii, mai ales la clubul Mouscron, la locuinţele unor conducători ai acestuia, la Federaţia belgiană de fotbal sau la Tribunalul belgian de arbitraj pentru sport (CBAS). Percheziţiile au legătură în primul rând cu dosarul de obţinere a licenţei de către această echipă în ultimii ani, în vederea participării în competiţiile profesioniste din fotbalul belgian. Dosarul a fost deschis în aprilie pentru fals, uz de fals, înşelătorie şi spălare de bani.

Mouscron a fost antrenată de Mircea Rednic între decembrie 2016 şi februarie 2018. În ultimii ani, printre jucătorii echipei s-au numărat Cristian Manea şi Dorin Rotariu.

Federaţia belgiană controlează provenienţa fondurilor deţinute

Pentru a acorda această licenţă, Federaţia belgiană controlează provenienţa fondurilor deţinute de un club de fotbal. O regulă adoptată în decembrie 2015 interzice cluburilor să fie deţinute de agenţi de jucători. Or, în iunie 2015, Mouscron a fost cumpărat de un fond de investiţii maltez în spatele căruia se ascund doi agenţi, Pini Zahavi şi Fali Ramadani.

Mouscron a reuşit însă să prezinte Pro League documente care au ascuns rolul lui Zahavi la Mouscron, altfel spus, a ocolit regulamentul. Potrivit ziarului Le Soir, care a anchetat asupra acestui subiect în cadrul Football Leaks, în ianuarie 2016, adică la o lună de la adoptarea acelei reguli, 90% din acţiunile Mouscron ar fi fost vândute pentru doar 10 euro unui alt fond de investiţii maltez, Latimer Limited, pentru ca autorităţile fotbalului belgian să creadă că Zahavi şi Ramadani nu mai controlează clubul.

Excel a reuşit să obţină licenţa în mai 2016 (în ciuda plângerilor depuse de cluburile Westerlo, Oud-Heverlee Leuven şi Sint-Truidense), în 2017 (în ciuda plângerii depuse de Westerlo, în cele din urmă retrasă) şi 2018 (în pofida plângerii lui KV Mechelen). De fiecare dată, Mouscron a obţinut licenţa, iar apelurile depuse de cluburile concurente au fost respinse de CBAS.

Finanţare ilicită de mai multe milioane de euro

De asemenea, "clubul Mouscron este suspectat că este susţinut printr-o finanţare ilicită de mai multe milioane de euro provenite din firme offshore", a confirmat parchetul federal.

Trei persoane au fost arestate pentru puţin timp, apoi puse în liberate, a indicat parchetul federal. RTBF scrie că este vorba de oficiali ai lui Mouscron, dar nu de Pini Zahavi, aflat acum în străinătate.

Această afacere nu are legătură cu dosarul de corupţie şi de spălare de bani numit "Footgate", care zguduie de mai mult de o lună fotbalul belgian.

Zahavi a participat anul trecut la transferul lui Neymar de la FC Barcelona la PSG, aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel