Motivul pe care Primăria Capitalei l-a invocat pentru întreruperea contractului este faptul că se organizează lucrări de reamenajare şi în aceste momente nu au sedii disponibile. Coordonatorul de proiecte al Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a declarat, pentru DeCeNews, că în doar 6 luni au sterilizat deja peste 4000 de câini folosind oameni şi fonduri proprii. Decizia primăriei este cu atât mai bizară cu cât în aceste momente de sterilizarea câinilor se ocupă doar patru echipe de hingheri iar în pe străzile capitalei trăiesc peste 20.000 de maidanezi. Interesul Primăriei este unul direct: nu vor să fie eliminaţi câinii pentru că ar pierde fonduri grase destinate tocmai rezolvării problemei.
"În anul 2010, în 6 luni de activitate, am sterilizat peste 4000 de câini, dar apoi contractul a fost întrerupt şi ni s-a spus că primăria se mută din Şelari în Paladi, iar spaţiile noastre nu vor mai fi disponibile. De atunci încoace suntem duşi cu vorba că ni se va oferi un alt spaţiu, dar n-aş prea crede", a declarat pentru DeCeNews, Kuki Bărbuceanu.
Sterilizarea gratuită a câinilor ar fi făcut, teoretic, un mare serviciu primăriei, care astfel ar fi putut să economisească foarte mulţi bani. " Nu înţeleg de ce să refuzi o persoană care vine cu bani privaţi şi îţi oferă ajutorul. Domnul Oprescu are probabil vreun interes electoral şi de aceea nu vrea să dispară câinii maidanezi", a mai spus reprezentantul Vier Pfoten.
Bărbuceanu a explicat că în cazul în care ar fi lăsaţi să sterilizeze în continuare câinii, în maxim doi ani acest proiect s-ar finaliza. Odată ce câinii sunt sterilizaţi nu se mai pot înmulţi şi astfel în câţiva ani problema maidanezilor ar fi istorie.
Ce interes electoral are Oprescu?
Nu trebuie omis că anul 2012 este an electoral, iar Sorin Oprescu cel mai probabil va cere şi un al doilea mandat. În interesul său este ca această problemă a câinilor să fie rezolvată doar pe jumătate, pentru a putea promite electoratului că în al doilea mandat va termina ceea ce a început.
Ba mai mult, să nu uităm că pentru sterilizarea câinilor vin fonduri şi se organizează proiecte. Este inerent, cunoscând administraţia din România, să nu fie anumite interese în jurul acestor fonduri. De ce ar vrea cineva ca aceşti câini să dispară, doar atunci se termină resursa financiară. Oricum privim problema pentru Primărie este mult mai bine cu câinii pe stradă, primarul are cu ce se lăuda şi ce promite pe viitor, iar angajaţii mănâncă o pâine bună de pe urma afacerii.
Hingherii cer şpagă pentru a duce câinii în alte zone
De multe ori se pune problema că aceşti câini devin agresivi. Aceasta este însă o problemă, în mare parte, provocată de autorităţi. Kuki Bărbuceanu susţine că hingherii de la Primărie cer şpagă oamenilor din zonă pentru a nu mai aduce câinii înapoi în acelaşi loc de unde i-au luat, asta deşi legea îi obligă să facă exact acest lucru.
Toată această situaţie generează o mulţime de probleme. Câinii îşi marchează teritoriul, astfel, când hinghierii duc alţi maidanezi într-o zonă străină, senatorii de drept ai locului îşi apără teritoriul şi firesc încep agresivităţile.
Cteşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu