Ce îi răspunde şefa OAMR Bucureşti lordului britanic care spune că asistentele din România nu ştiu engleza

asistenta-medicala
asistenta-medicala

Recentele afirmaţii ale unui medic britanic, potrivit cărora asistenţii medicali veniţi din România deţin competenţe limitate de comunicare în limba engleză şi pun în pericol viaţa pacienţilor fac parte dintr-o campanie de denigrare a românilor în ţări ca Anglia, Franţa, Italia şi au un puternic caracter antiromânesc. Reprezentanţii Ordinului Asistentelor şi Moaştelor din România (OAMR) susţin că România s-a aliniat la practicile europene în domeniu încă din 2005, iar cei care merg să lucreze în alte ţări susţin teste care să le dovedească competenţele lingvistice.

Preşedinta OAMR, filiala Bucureşti, Doina Carmen Mazilu, susţine, într-un articol scris pentru DeCe News, că asistenţii medicali care optează să lucreze în străinătate au multă experienţă profesională, câştigată în ţară şi că, de fapt, pacienţii care sunt puşi în pericol sunt cei români, pentru că sunt din ce în ce mai puţine cadre medicale care să îi îngrijească.

Vă prezentăm mai jos articolul integral scris de şefa OAMR Bucureşti pentru DeCe News

autor: Doina Carmen Mazilu, preşedinta ordinului Asistentelor şi Moaşelor din Romania, filiala Bucureşti

Recent, presa prezenta punctul de vedere al unui reputat medic din Marea Britanie, preluat de Daily Mail. Acesta isi manifesta ingrijorarea ca asistentii medicali veniti din Romania detin competente limitate de comunicare in limba engleza si pun in pericol viata pacientilor.

Punctul de vedere se inscrie intr-un actual context de denigrare a romanilor, in tari ca Anglia, Franta, Italia si are un puternic caracter antiimigrationist si antiromanesc.

Sistemele sanitare din Europa, resimt acut lipsa profesionistilor din domeniul sanatatii. Sistemul sanitar din Marea Britanie isi permite sa "importe" asistenti medicali din tarile vest europene, mai ales din Romania si Bulgaria.

Asistentii medicali din Romania, care opteaza sa lucreze in alte tari din Europa, sunt foarte bine pregatiti teoretic si au multa experienta profesionala castigata pintr-o practica indelungata in spitalele din Romania.

Ei pleaca fiind atrasi de salarizarile motivante si conditii de munca mai bune. Atunci cand aplica la NCM pentru a lucra in Marea Britanie sigur indeplinesc si conditia de competenta lingvistica.

Este foarte posibil ca sistemul de formare al asistentilor medicali din Romania, sa nu fie identic cu cel din Marea Britanie, dar incepand cu anul 2005, Romania a facut toate demersurile de aliniere la prevederile Directivei Europene 36/2005, astfel incat asistentii medicali din Romania sunt formati la standarde europene.

Lordul Robert Winston isi poate manifesta ingrijorarea daca intradevar detine statistici care i-ar putea sustine afirmatiile facute. Daca in baza acestor statistici , se vor constata deficientele mentionate de reputatul medic britanic, NMC, oragnismul prin care asistentii medicali din Romania dobandesc dreptul de a lucra in Marea Britanie,va putea rezolva aceste deficiente prin metode specifice si programe adecvate de dezvoltare profesionala.

Din pacate, sistemul sanitar din Romania nu face niciun efort sa isi pastreze profesionistii. Nu exista nicio politica coerenta cu privire la resursa umana atat de pretioasa din domeniul sanatatii, cadrele medicale alegand alternativa de a-si practica profesia in alte tari, unde, desi sunt motivati financiar, pot intampina si astfel de reactii de respingere.

Sistemul sanitar romanesc resimte tot mai mult lipsa profesionistilor , aceasta reflectandu-se intr-o calitate din ce in ce mai scazuta a ingrijirilor medicale.Se ridica un mare semn de intrebare: Cine va ingriji bolnavii din Romania? Noi de unde vom "importa" asistenti medicali si cu ce pret?

Citeşte şi:

De ce viaţa pacienţilor din Marea Britanie este pusă în pericol de către asistentele venite din România și Bulgaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel