Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, a spus care este cantitatea de deşeuri care se reciclează în România.
"Deşeurile sunt o afacere foarte mare, de câteva sute de milioane de euro pe an. Nu vorbesc de banii pe care îi avem pe fluxul normal. Există câteva sute de milioane de euro pe an care se fac în diverse forme, răspândiţi în toată România. Există prea puţin interes în ceea ce priveşte reciclarea şi recuperarea deşeurilor. (...)
În momentul de faţă, sistemul generează foarte mult deşeu reciclabil – plastic, sticlă, aluminiu, fier şi aşa mai departe - şi foarte puţin se duce înspre reciclare. Noi ar trebui să ajungem la 30%. Noi generăm în jur de 2,4-2,5 milioane de tone de deşeuri reciclabile, ca ţară, pe an. Atât se pune pe piaţă. Atât se pune pe piaţă, 2,4-2,5 tone, din cele 7,2 milioane cât gunoi face România într-un an.
Din astea 2,5 milioane de tone, pe hârtie, noi arătăm că reciclăm în jur de 800.000 de tone, spre un milion. Ca să ajungem la procentul pe care ni-l cere Comisia Europeană, ar trebui să reciclăm undeva în jur de 1,8, spre aproape 2”, a zis Marius Marinoff.
”Ştiţi care e partea cea mai interesantă? Eu m-am gândit în felul următor: România zice că face în jur de 850.000 de tone pe an. Împărţit la o medie de, să zicem, 20 de tone pe un TIR, vă daţi seama câte TIR-uri cu reciclabile se plimbă pe străzile României?", a mai spus, ironic, Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, într-un interviu acordat DC News.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu