CCR: Prevedere privind audierea minorilor, neconstituţională

Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a decis marţi că este neconstituţional un articol din Codul de procedură penală care se referă la procedura de citare de către organele de urmărire penală a minorilor care au calitatea de suspect sau inculpat, judecătorii CCR stabilind că minorii trebuie însoţiţi la audieri de un părinte sau un adult.

Plenul CCR a luat în dezbatere marţi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 505 alin. (2) din Codul de procedură penală care are următorul conţinut:

'Când suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se dispune numai dacă organul de urmărire penală consideră necesar'. Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au extins dezbaterile şi asupra alin. (1) al art. 505 din Codul de procedură penală, care prevede:

'Când suspectul ori inculpatul este un minor care nu a împlinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, organul de urmărire penală citează părinţii acestuia ori, după caz, pe tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află temporar minorul, precum şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţie a copilului din localitatea unde se desfăşoară audierea'.

'În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi, în temeiul art. 31 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, potrivit căruia 'în caz de admitere a excepţiei, Curtea se va pronunţa şi asupra constituţionalităţii altor prevederi din actul atacat, de care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate prevederile menţionate în sesizare', extinzându-şi controlul şi asupra soluţiei legislative consacrate în art. 505 alin. (1) din Codul de procedură penală, a constatat că dispoziţiile art. 505 alin. (2) din Codul de procedură penală, precum şi sintagma 'care nu a împlinit 16 ani' din cuprinsul art. 505 alin. (1) din Codul de procedură sunt neconstituţionale', se arată în decizia CCR.

[citeste si]

Garanţii procedurale specifice

În argumentarea soluţiei de admitere, CCR a constatat că, în cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi care au calitatea de persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, 'trebuie să li se asigure garanţiile procedurale specifice, în considerarea situaţiei de vădită vulnerabilitate în care aceştia se află, deoarece ascultarea şi confruntarea făcându-se la sediul organului de urmărire penală acestea capătă un grad de oficialitate cu care minorul nu este obişnuit, fapt ce ar putea influenţa negativ calitatea declaraţiilor.

De aceea, autoritatea competentă trebuie să asigure copiilor dreptul de a fi însoţiţi de titularul răspunderii părinteşti sau de un alt adult corespunzător, condiţionat de interesul superior al copilului şi de împrejurarea că prezenţa persoanei respective nu va aduce atingere procedurilor penale'.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Judecătoriei Iaşi - Secţia penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel