Castelul Blomberg, renovat și introdus în circuitul turistic

Castelul Blomberg din comuna Gârdani urmează a fi restaurat şi introdus în circuitul evenimentelor culturale din judeţul Maramureş, a declarat preşedintele Asociaţiei Culturale "Castel Blomberg", Andrei Botiş. 

Castelul a fost cumpărat de Botiş în urma unei licitaţii publice organizată de urmaşii contelui Blomberg, care trăiesc în Olanda şi au intrat în posesia imobilului în anul 2011. 

"Activităţile viitoare găzduite de castel se vor concentra pe cultură, muzică, artă, activităţi educaţionale şi tradiţionale specifice Maramureşului, dar şi alt gen de evenimente, care ar putea avea o conotaţie naţională. Scopul principal conturat de asociaţie se îndreaptă spre sfera evenimentelor culturale, conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor, dar şi dezvoltarea artelor şi meşteşugurilor. Consider că deţinem un filon uriaş, care aşteaptă să fie pus în evidenţă, să fie mult mai bine cunoscut, remarcat atât pe plan intern, cât şi extern. Maramureşul deţine, spre bucuria noastră, mai multe zone etnografice fiecare cu specificul ei, zone cunoscute în limbajul specialiştilor şi al tradiţiei locale sub numele de 'ţări'. Putem afirma că suntem bogaţi iar această bogăţie strânsă de atâtea generaţii, în situaţii istorice uneori nefericite, trebuie scoasă la vedere", a spus Andrei Botiş. 

Potrivit acestuia, Castelul Blomberg, care a găzduit în ultimii 54 de ani o şcoală pentru copii instituţionalizaţi din judeţul Maramureş, s-a păstrat în condiţii satisfăcătoare, deşi o mare parte din bunurile şi fondul de carte existente în incintă s-au pierdut sau au fost distruse după cel de-al Doilea Război Mondial. 

"Castelul, imobilele din vecinătate, parcul natural şi alte bunuri se află într-o stare relativ bună pentru un obiectiv construit prin secolul al XIX-lea. Clădirea principală, castelul care n-a mai fost utilizat, cred, aproape 80 de ani, compus din parter, beci şi două etaje, mai păstrează elemente de arhitectură specifică vechiului Imperiu habsburgic. Din nefericire, mobilierul, biblioteca renumită pentru colecţia de carte franceză nu mai există, cred că au fost distruse. Singurul bun intact e un seif metalic uriaş, găsit într-una dintre camerele castelului, seif care a fost vopsit în negru şi care n-a putut fi deschis. În momentul pătrunderii în castel, buruienile şi brusturii crescuţi prin parchet erau la nivelul tavanului, dar, surprinzător, parchetul e bine păstra. Stucatura ferestrelor a fost totuşi schimbată, însă am găsit toate elementele de arhitectură care ne vor permite să redăm frumuseţea clădirii aşa cum a fost în urmă cu mulţi ani", a spus Andrei Botiş. 

Directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" din municipiul Baia Mare, prof. dr. Teodor Ardelean, a precizat că imobilul din comuna Gârdani, care deţine şi un amfiteatru în aer liber, a găzduit până-n 1989 spectacole de teatru popular şi concerte de muzică populară, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel