Caricaturistul care l-a ilustrat pe Profetul Mohamed cu bombă în loc de turban a murit

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Caricaturistul care a pus pe jar lumea islamică în 2005 a murit.

Caricaturistul danez Kurt Westergaard, care a devenit faimos pentru desenul său cu Profetul Mohamed care i-a scandalizat pe musulmani la nivel internațional, a murit la 86 de ani. Conform BBC, bărbatul a fost răpus de o boală cronică, a explicat familia sa, duminică. Westergaard a fost caricaturist pentru ziarul conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor 1980.

Westergaard a devenit faimos în 2005 pentru imaginea sa cu Profetul Mohamed publicată în ziarul menționat. Desenul său a fost unul dintre cele 12 publicate de ziar pentru a semnala autocenzura islamistă și pentru a critica alte aspecte ale acestei religii. În caricatură era ilustrat profetul cu un turban în formă de bombă.

De ce s-au întâmplat aceste lucruri?

Imaginile cu Profetul Mohamed sunt un tabu în această religie și mulți musulmani au considerat că aceste caricaturi au fost mult prea jignitoare. Astfel, au fost proteste în Danemarca și în lumea musulmană, iar ambasadele daneze din mai multe țări au fost atacate. S-a ajuns la decese din cauza protestelor.

Publicarea acestor caricaturi au o poveste lungă și complicată. În 2015, 12 persoane au fost ucise în timpul unui atac al militanților islamiști care a avut loc la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, în Franța, care a publicat aceste caricaturi. Westergaard în sine a primit amenințări cu moartea și a fost victima unor tentative de asasinare. Inițial, acesta s-a ascuns, dar a decis ulterior să trăiască deschis într-o casă foarte bine fortificată.

După caricatură, bărbatul a fost victima unor tentative de omor

În 2008, autoritățile daneze au acuzat trei persoane de tentativă de a-l ucide pe caricaturist. La doi ani distanță, oamenii legii au prins un bărbat înarmat cu un cuțit care i-a pătruns în domiciliu. Ulterior, Mohamed Geele a fost condamnat pentru tentativă de omor și terorism, fiind închis pentru nouă ani. În ultimii săi ani, danezul a trebuit să trăiască viața cu un paznic personal, la o adresă secretă. Nu a avut regrete pentru acea caricatură, a spus în 2008 bărbatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel