Campanie pentru salvarea casei Părintelui Nil Dorobanțu din Crainici. Se dorește transformarea acesteia într-un memorial al rezistenței anticomuniste

Foto: Ionel Adam
Foto: Ionel Adam

Asociația „Nil nebun pentru Hristos“ a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea casei Părintelui Nil Dorobanțu din satul Crainici și transformarea acesteia într-un memorial al rezistenței anticomuniste.

DC News se alătură campaniei de strângeri de fonduri pentru salvarea și restaurarea casei părintelui Nil Dorobanțu din satul Crainici, comuna Bala, județul Mehedinți. Scopul constră în transformarea locuinței Părintelui Nil Dorobanțu într-un memorial al rezistenței anticomuniste.

Demersul este inițiat de Asociația „Nil nebun pentru Hristos“, iar cei care vor să susțină financiar acest proiect o pot face donând la următorul cont:

IBAN cont RON: RO08 BTRL RONC RT0C Q768 8401

Contact telefonic:  

Mihai-Alexandru Bălășoiu: 0722.379.486;

Preot Dumitru-Ionel Adam: 0746.500.763;

„Cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera“ (2 Corinteni 9.6) 

CITEȘTE ȘI          -        EXCLUSIV  Nil Dorobanțu, monahul care ținea Sfânta Liturghie cu animalele sălbatice. Părintele Ionel Adam: Mi-aș dori să văd mulți monahi slujind astăzi cu urșii și cu lupii / video

Casa Memorială „Părintele Nil  Dorobanțu”. Un proiect al Asociației „Nil nebun pentru Hristos”

În ianuarie 2024, împreună cu Părintele Dumitru Ionel Adam, preot la Parohia Borșani, Protoieria Onești, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, biograful și editorul  scrierilor Părintelui Nil Dorobanțu,  moștenitorii acestuia, Domnul Mihai-Alexandru Bălășoiu și Domnul Barbu-Marin Bălășoiu, au luat decizia de a înființa Asociația „Nil nebun pentru Hristos”, asociație care s-a creat cu scopul de a  promova și  de a cinsti memoria martirilor din temnițele comuniste și a vrednicului de pomenire Părinte Nil Dorobanțu, un simbol al demnității și al rezistenței împotriva ateismului în secolul XX.  

După caterisirea din 1956, viața  monahală smerită,  ortodoxă,  trăită  de Părintele Nil, într-un cadru instituțional nestabil, de tip „catacombă” (1956-1964), întrucât „ucenicii se adunau cu ușile încuiate de frica iudeilor” (Ioan 20, 19), cât și în casa părintească  (1964-1977), a fost  o cale asumată; scopul a fost despătimirea, iluminarea și îndumnezeirea.

Pe lângă  obiectivul de a reedita toate cărțile marelui  apologet și teolog Nil Dorobanțu la noua Editură, „Nil nebun pentru Hristos”, în scop misionar, pentru a fi accesibile publicului larg, asociația și-a propus și restaurarea casei Părintelui, anticameră a Împărăției lui Dumnezeu, loc de sfințenie, de slujire zilnică a Sfintei Liturghii, de rugăciune neîncetată, de priveghere și meditație, de plângere a păcatelor, dar și de arvunire a aleselor daruri ale Duhului Sfânt, pentru a deveni casă memorială, un spațiu cu circuit public, așa cum există  și la alți Părinți duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Române, ex: Părintele Justin Pârvu la Mănăstirea Paltin din județul Neamț, Părintele Arsenie Papacioc la Mănăstirea Techirghiol din județul Constanța, Părintele Cleopa Ilie la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, Părintele Dumitru Stăniloae la Parohia Sfântul Gheorghe-Vechi din București etc. 

Credincioşii care vin la Crainici pe 27 martie, ziua trecerii în veșnicie a Părintelui Nil,  sau pe 1 august,  ziua nașterii sale în vremelnicie, pot vizita astfel  și casa, care va păstra toate cele rămase de la Părintele: icoane, cărți, epitrahilul, felonul, sacosul, schima mare, scăunelul de rugăciune, metaniile, rasa monahală, culionul,  pagini din scrierile lui în original, pagini din dosarele CNSAS, poze etc. 

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Canoanele „smintite“ ale Ieroschimonahului Nil Dorobanțu, în dosarele Securității: Pentru avort, oamenii trebuiau să numere firele de iarbă

Toate acestea vor mângâia sufletele credincioșilor, cunoscut fiind faptul că obiectele folosite de către sfinți devin si ele mângâietoare. Casa memorială „Părintele Nil Dorobanțu” va deveni astfel un muzeu pentru pelerini, dar si o icoană a unui loc de rugăciune, o „chilie duhovnicească”,  mărturie nestinsă a viețuirii sale isihaste, a dragostei sale față de oameni, spre bucuria  tuturor celor care îi vor călca pragul și care, dacă vor dori, pot scrie câteva rânduri într-o carte de onoare. 

Pentru a fi amenajată cât mai simplu și aproape de forma ei originală, Asociația „Nil nebun pentru Hristos”, prin domnul Mihai-Alexandru Bălășoiu, va contacta în perioada următoare specialiști în restaurare, care să păstreze spiritul autentic al locului. Fiind din București, moștenitorii Părintelui Nil Dorobanțu, după restaurarea casei, doresc să o doneze comunității din satul Crainici, pentru a rămâne sub directa administrare a preotului paroh și a consiliului parohial, care o vor  îngriji spre pomenirea celui care a fost un mare mărturisitor împotriva regimului comunist și un erudit monah al secolului XX. 

În acest sens, Asociația, prin Părintele Dumitru-Ionel Adam, a trimis memorii Preasfințitului Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, cât și autorităților locale, Primăriei Bala, județul Mehedinți. Acest lucru este dorit și de credincioșii Parohiei Crainici, care de câțiva ani au precizat, în mod special prin vocea  Doamnei Delia Mladen, președinta  Asociației „Crainici”, că ar fi minunat ca moștenitorii să  doneze casa Părintelui Nil Dorobanțu. 

Asociația „Nil nebun pentru Hristos” va demara o campanie mediatică de strângere de fonduri prin donații și sponsorizări, în vederea împlinirii acestui proiect de suflet, în colaborare strânsă cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Parohia Crainici și Primăria Bala. 

Începând cu anul 2017 se organizează slujbe de pomenire la mormântul Părintelui Nil Dorobanțu, iar mai multe asociații și fundații creștin-ortodoxe organizează pelerinaje la Crainici-Mehedinți, incluzând mormântul părintelui în circuitul religios, alături de mormintele altor martiri ai temnițelor comuniste. 

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Cum te lăsai de fumat pe vremea lui Nil Dorobanțu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel