Brexit: Diplomaţii britanici care lucrează în ambasadele UE, rechemaţi la Bruxelles

Brexit
Brexit

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) vor rechema toţi diplomaţii britanici care lucrează în ambasadele UE. 

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) vor rechema toţi diplomaţii britanici care lucrează în ambasadele UE din întreaga lume până în septembrie 2019, potrivit unei scrisori citate miercuri de POLITICO şi Euronews, asigurând că puţini dintre ei îşi vor pierde locul de muncă. Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei, şi Helga Schmid, care are aceeaşi funcţie în cadrul SEAE, au anunţat în scris personalul britanic în legătură cu aceasta pe 27 iulie. 

Potrivit acestei scrisori, ambasadorii şi alţi înalţi oficiali britanici care lucrează pentru UE şi au doar cetăţenia britanică "vor trebui să se întoarcă la cartierul general până pe 29 martie 2019", data când Regatul Unit va părăsi oficial UE. Alţi angajaţi britanici cu rang mai mic vor putea să se întoarcă la Bruxelles până în septembrie 2019, când are loc rotaţia anuală a personalului diplomatic al blocului, relatează Agerpres. 

Diplomaţii îşi vor păstra slujbele

Vestea bună pentru diplomaţii UE ce deţin un paşaport britanic este că îşi vor păstra slujba în aproape toate cazurile. Selmayr şi Schmid au scris că sunt "pe deplin conştienţi de faptul că decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană a creat o mare incertitudine şi anxietate" pentru personalul diplomatic britanic al UE. 

Ei au adăugat că instituţiile lor vor "utiliza în mod generos şi transparent excepţiile prevăzute la articolul 47 privind CEOS", condiţiile de încadrare a altor angajaţi - un articol ce le permite să rezilieze contractele personalului care încetează să mai fie cetăţeni ai unei ţări membre UE. Cu toate acestea, Selmayr şi Schmidt au avertizat că "în anumite cazuri, precum conflictele de interese sau din cauza obligaţiilor internaţionale", o parte din personalul britanic ar putea fi forţat să demisioneze. 

Probleme pentru angajaţii temporari şi contractuali 

După cum era de aşteptat, angajaţii temporari şi contractuali din ambasadele UE îşi vor pierde locul de muncă dacă au doar cetăţenie britanică. De asemenea, cetăţenii din Regatul Unit nu vor mai fi recrutaţi în ambasadele UE. Noua politică vine să clarifice o poziţie subliniată în primul rând de comisarul european pentru resurse umane, Gunther Oettinger, în ianuarie, şi mai târziu de toţi comisarii în martie. 

Agenţii temporari şi agenţii contractuali britanici nu vor mai fi recrutaţi şi nu vor mai putea servi în delegaţiile UE după 30 martie 2019, deşi unii vor continua să fie angajaţi în funcţie de contractele şi responsabilităţile lor. De exemplu, personalul contractual poate servi într-o delegaţie ca agent local, dar "nu ar trebui să i se încredinţeze îndeplinirea funcţiilor diplomatice", potrivit scrisorii. La sfârşitul anului 2016, SEAE avea angajat un număr total de 4.237 de membri ai personalului la Bruxelles şi în cele 139 de delegaţii UE din întreaga lume. Britanicii reprezentau 7% din personalul de top, potrivit unui raport SEAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel