Blitz-interviu Victor Alistar: Instabilitatea dă putere președintelui CSM. Revocarea lui Danileț și Ghica, dovada că nu sunt infailibili

DeCe News continuă rubrica ”Blitz-interviu”, invitatul nostru în această săptămână fiind directorul executiv al Transparency International România,Victor Alistar. Experimentat cunoscător al domeniului juridic și de profesie avocat, dl. Alistar  ne vorbește despre miza confruntărilor din CSM și impactul pe care revocările celor doi judecători, Alina Ghica și Vasilică Danileț, l-au avut asupra jocurilor de putere din interiorul Consiliului. Potrivit lui, instabilitatea din cadrul Consiliului alimentează puterea președintelui-procuror al CSM, iar procedura reușită de excludere a celor doi magistrați le-a demonstrat acestora că nu sunt infailibili.

”Este o luptă în acest moment pe cine domină CSM-ul pentru numirea procurorului-șef la DNA și procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În funcție de cvorumul și capacitatea de a domina CSM-ul se poate tranșa ceea ce se numește independența justiției sau dependența ei în continuare de vechile cercuri de interese”, consideră Victor Alistar, propus în 2009 pentru funcția de membru al CSM din partea societății civile.

Liderul Transparency International România explică faptul că revocarea, considerată greu de finalizat din cauza procedurii greoaie, a ”zguduit” Consiliul Superior al Magistraturii. În continuare, spune dl. Alistar, ”jocul de putere din CSM va fi determinat de presiunea care vine din interiorul magistraturii și de precedentul acesta care le-a arătat că nu sunt infailibili”.

O turnură interesantă a mecanismului CSM poate fi dată de cei doi membri supleanți, ce trebuie să dețină interimatul funcțiilor din CSM rămase vacante din cinci februarie. O dispută între Danileț, Ghica și înlocuitorii lor ”ar putea duce la o blocare a calculului cvorumului în cadrul CSM, situație în care se poate reveni la ceea ce ministrul Predoiu a aplicat ca măsură de urgență și temporară, și anume reducerea cvorumului în cadrul CSM pâna la ocuparea definitivă a pozițiilor, astfel încât Consiliul să poată funcționa”.

”Membri supleanți care vor veni până la alegeri - pentru că ei sunt cei care vin în poziții, hotărârea CSM-ului până când o instanță o suspendă este valabilă și se pune în aplicare - probabil că vor dori să candideze pentru un post definitiv, situație în care trebuie să se prezinte în fața colegilor lor, și, chiar dacă nu doresc să candideze pentru un interimat de scurtă durată, nu vor să-și atragă nemulțumirea și oprobiul colegilor”, explică Victor Alistar.

Blitz-interviul cu Victor Alistar poate fi vizionat în clipul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel