Bit Sentinel: Echipele participante la competiţia ECSC 2019 au avut de rezolvat în medie 18 probleme noi pe zi

Echipele participante la ediţia cu numărul 6 a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019), câştigată în premieră de România, au avut de rezolvat 38 de exerciţii cu 77 de sarcini, menţionează Bit Sentinel, unul dintre partenerii evenimentului, într-un comunicat transmis, marţi, Agerpres.

"Echipele au avut o medie de 18 probleme noi pe zi, ce au acoperit zone din cele mai diverse: de la securitatea aplicaţiilor web, criptografie, inginerie inversă, exploatarea sistemelor informatice, până la programare, inginerie socială sau investigaţii IT. Provocările au fost inspirate din viaţa reală, iar problemele au fost rezolvate în medie între două şi patru ore, cea mai uşoară fiind rezolvată în aproximativ 45 de minute, iar cea mai complexă în peste 8 ore. Echipa României a făcut cu brio faţă presiunilor şi a lucrat eficient contra cronometru pentru a-şi asigura locul în top. Se vede clar o evoluţie şi o maturizare a echipei, fiecare membru având un set de cunoştinţe şi abilităţi tehnice care au permis echipei naţionale să abordeze întreaga gamă de probleme propuse de organizatori", a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

Potrivit sursei citate, în total, pe parcursul concursului, au fost propuse 38 de exerciţii cu 77 de sarcini ce au fost rezolvate corect de 957 de ori din 6.500 de încercări realizate de toate echipele pe parcursul celor două zile de competiţie. Majoritatea exerciţiilor, dezvoltarea şi administrarea infrastructurii tehnice pentru competiţie au fost concepute de experţi ai companiei Bit Sentinel.

"Pe lângă calitatea şi nivelul ridicat de dificultate al exerciţiilor propuse, un alt beneficiu al implicării Bit Sentinel în organizarea competiţiei a fost calitatea infrastructurii de concurs. Spre deosebire de ediţiile precedente din alte ţări, infrastructura şi sistemul de gestionare a exerciţiilor au funcţionat în aproape 99% din timp pentru cei peste 200 de participanţi activi, setând astfel un record absolut de stabilitate în cadrul ultimelor 6 ediţii ale Campionatului European de Securitate Cibernetică. Dezvoltarea scenariilor şi a exerciţiilor pentru faza finală a competiţiei din România au fost realizate în proporţie de peste 55% de Bit Sentinel, companie specializată în servicii complete de securitate cibernetică. Pregătirile au început cu aproximativ 3 luni înainte de eveniment. Cea mai mare provocare a fost păstrarea unui echilibru între nivelul de dificultate a problemelor, complexitatea acestora şi elementele inovative introduse pentru acest gen de concurs. Exerciţiile presupuneau identificarea unor vulnerabilităţi şi dezvoltarea unor metode avansate de exploatare a sistemelor şi aplicaţiilor informatice, finalizându-se prin capturarea steagului virtual (dovada de rezolvare a problemei) care aducea puncte echipelor", se precizează în comunicat.

Bit Sentinel activează în domeniul securităţii cibernetice, având drept obiectiv asigurarea protecţiei împotriva atacurilor cibernetice. Compania oferă servicii complete de securitate informatică, precum: servicii de penetration testing, audit de securitate IT, servicii de consultanţă GDPR şi NIS, recuperarea datelor în urma atacurilor cibernetice, incident response, investigaţii ale atacurilor cibernetice.

România a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Pe podiumul competiţiei, România a fost urmată de Italia şi Austria.

Clasamentul final continuă cu: Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Estonia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia, Irlanda, Olanda, Elveţia, Cipru, Liechtenstein şi Luxemburg.

Naţionala României, antrenată de expertul în securitate cibernetică Ioan Constantin, a fost formată din: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.

Organizatorii precizează că certSIGN şi BitSentinel, alături de ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor, n.r.) au realizat challenge-urile de la faza finală pentru desemnarea echipei României, iar Ioan Constantin a fost desemnat de parteneri drept antrenor al naţionalei pentru ECSC 2019.

Clasarea pe primul loc în ierarhia europeană a experţilor în securitate cibernetică reprezintă o premieră pentru echipa României, după ce, la două dintre ediţiile anterioare ale concursului (2016 - în Germania, la Dusseldorf, şi 2017, în Spania, la Malaga), naţionala noastră s-a clasat pe poziţia a II-a.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).

Evenimentul de la Bucureşti a fost organizat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), în parteneriat cu Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, Microsoft, Palo Alto Networks, eMag, Clico şi Cybertas. Parteneri media au fost: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Digi24.

Conform datelor ENISA, competiţia europeană dedicată securităţii cibernetice de anul viitor va avea loc la Viena. În acelaşi timp, calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului la Praga - în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel