Biden  acordă Ucrainei asistenţă militară suplimentară, după ce  Congresul a aprobat un ajutor de 40 miliarde dolari

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, asistenţă militară suplimentară în valoare de 100 de milioane de dolari pentru armata ucraineană şi a salutat aprobarea de către Congresul american a planului general în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru susţinerea Ucrainei.

Planul, care conţine măsuri de asistenţă economică, militară şi umanitară, a fost aprobat în Senatul de la Washington cu 86 de voturi pentru şi 11 împotrivă. Asistenţa militară suplimentară va include sisteme de artilerie, radare şi muniţie, potrivit CNN.

Preşedintele SUA a salutat aprobarea în Congresul SUA a planului general de asistenţă destinat Ucrainei. "Este un mesaj clar adresat întregii lumi. Statele Unite sunt alături de curajosul popor ucrainean în lupta pentru apărarea democraţiei şi libertăţii", a afirmat preşedintele SUA.

"Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să furnizăm asistenţă în materie de securitate, economică, alimentară şi umanitară Ucrainei, regiunii, altor zone din lume. Vom continua să susţinem consolidarea Ucrainei, atât pe câmpul de luptă, cât şi la masa negocierilor", a subliniat preşedintele SUA, citat de BBC News.

Vezi și: Kremlinul spune că va lupta pentru bunurile Federației Ruse arestate în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat "contribuţia semnificativă" a Statelor Unite pentru a ajuta Ucraina.

Senatul Statelor Unite a adoptat, joi după-amiază, planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, finalizând procedura de aprobare în Congres. Planul conţine măsuri de asistenţă economică, militară şi umanitară. "Este un plan amplu, care va răspunde nevoilor majore ale poporului ucrainean, aflat într-o luptă pentru supravieţuire. După cum a remarcat preşedintele Volodimir Zelenski, ucrainenii luptă pentru democraţie, aceeaşi democraţie pe care o iubim şi noi. Este o luptă de care noi nu trebuie să ne îndepărtăm", a declarat senatorul Charles Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA, potrivit Mediafax.

Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, prima convorbire cu generalul Gherasimov de la începutul invaziei

"Conducătorii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicaţie", a declarat un purtător de cuvânt al lui Milley, citat de Reuters.

"Conform practicilor de până acum, detaliile exacte ale conversaţiei lor vor fi păstrate confidenţiale", a adăugat oficialul de la Pentagon.

Convorbirea a avut loc după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat săptămâna trecută cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu - de asemenea o premieră după 24 februarie, când Moscova a declanşat războiul împotriva Ucrainei.

Washingtonul şi Moscova au stabilit o linie directă de comunicaţie după invazie, pentru a evita erorile de apreciere şi extinderea conflictului. Linia telefonică respectivă are baza la comandamentul de la Stuttgart al forţelor americane din Europa (EUCOM), sub comanda generalului de aviaţie Tod Wolters, scrie Agerpres. 

Șeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi fost rănit lângă Izium, regiunea Harkov, la începutul lunii mai 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel