Austria impune condiții suplimentare Acordului Schengen pentru România și Bulgaria, deși nu reușește să-și țină sub control propriile reglementări în privința imigrației.
În ultimele zile, presa din Austria a anunțat relaxarea pretențiilor Austriei în privința aderării României și Bulgariei la Schengen, dar cu condiția de a primi, suplimentar, imigranți sirieni și afgani.
Reacția Bulgariei nu a fost una pozitivă, în timp ce România a acceptat oferta, iar o nouă problemă se naște tocmai din această diferență de atitudine.
Mai mult, voci de la Bruxelles și din România au criticat condiția impusă de Austria. Pe de o parte, dacă Austria impune astfel de condiții ar putea motiva și alte țări să adopte atitudini similare, alții spunând că nu sunt prevăzute în Acordul Schengen astfel de „condiții”. Pe de altă parte, intrarea Austriei în Schengen a avut loc fără alte cerințe suplimentare, motiv pentru care alți specialiști au acuzat conducerea Austriei de „ipocrizie” și de atitudine oportunistă.
Am luat legătura cu europarlamentarul Eugen Tomac pentru a analiza întreaga situație, mai ales că s-a vehiculat faptul că SUA au intervenit pentru România de a fi acceptată în Schengen.
„Nicio țară care a intrat în Schengen nu a avut condiții suplimentare față de ce e prevăzut în acordul Schengen. Au fost multe state importante care au susținut punctul nostru de vedere atât la nivel european, cât și la nivel global. Nu exclud că a existat un asemenea mesaj din partea unor lideri americani importanți.
România este un stat foarte important pentru statele NATO. Orice mesaj pe linia susținerii României pare credibil. Tonul și modul în care se pune problema, noul fond al problemei ridică multe semne de întrebare. În primul rând, Austria nu a avut astfel de condiții față de Croația, un stat care e intrat după România în UE și care e vecină cu țări care au probleme mult mai serioase decât vecinii noștri în ceea ce privește imigrația ilegală. România se învecinează cu două state care sunt candidate la UE, asta pentru a pune un accent serios pe apariția acestor condiții inacceptabile.”, ne-a spus europarlamentarul.
Mai mult, cu mulți ani în urmă, cotele de preluare a imigranților din afara UE au fost stabilite în mod colectiv. Eugen Tomac nu vede un motiv bun pentru Austria de a pune pe umerii României o problemă pe care această țară nu ar reuși s-o țină chiar ea sub control.
„Cotele de imigranți au fost stabilite în Consiliul European. România le respectă și nu văd de ce trebuie să primim cote suplimentare doar pentru că Austria nu le respectă sau nu reușește să reglementeze acest subiect pe plan intern. ”, ne-a spus Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu