Noua guvernare a promis rapoarte de audit care să dezvăluie modul în care PDL și aliații săi au administrat țara. Evident, în baza acestor constatări urmau măsuri de înlocuire a celor vinovați pentru dezastru. La MApN, generalul Corneliu Dobrițoiu a ”dezvăluit” doar că un număr neprecizat de civili au fost avansați la gradul de colonel. Avansările nu au avut costuri materiale. Acolo unde este vorba despre bani, mulți bani, actuala conducere a MapN, la fel ca precedenta, nu ia în seamă nici măcar rapoartele guvernamentale din domeniu.
Costin Munteanu
Un raport al Corpului de Control al Primului-ministru a semnalat, încă de anul trecut, numeroase nereguli la Spitalul Militar Central din Bucureşti. Curtea de Conturi a semnalat, la rândul său, nereguli, iar ANRMAP a dat amenzi pentru modul în care s-au organizat licitații de milioane de euro. DeCe News a arătat că directorul SMC, col. dr. Aurelian Ranetti, a câștigat zeci de mii de euro, în numai câteva zile, efectuând experimente pe pacienții spitalului, pentru unele firme de medicamente. Chiar și administrarea unei firme private este incompatibilă, astăzi, cu calitatea de militar. Totuși, colonelul Ranetti a fost avansat în funcție, iar rapoartele au fost îngropate în arhivele ministerului.
Până să cheltuie resurse pentru un audit, noua conducere a MApN putea folosi un raport al guvernului Boc. Sau, poate, și generalul Corneliu Dobrițoiu va trimite spre ”valorificare” documentul la aceeași adresă ca predecesorul său. Gen. Gabriel Oprea a trimis raportul Corpului de Control…Spitalului Militar Central.
Pe 27.09.2011, Corpul de Control al Primului-ministru (CCPM) a verificat activitatea de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucureşti, depistând mai multe nereguli.
Printre altele, Corpul de Control a constatat că managerul unităţii spitaliceşti, Aurelian Emil Ranetti, a fost numit în funcţie fără respectarea legilor. Din Consiliul de Administraţie care l-a instalat pe Ranetti la conducerea Spitalului Militar nu făceau parte reprezentantul Consiliului General al Mumicipiului Bucureşti (CGMB), fapt ce contravine legislaţiei în vigoare. “Potrivit extrasului din OZU nr. 1/03.01.2011, pus la dispoziţia echipei de control a CCPM, din CA nu făcea parte reprezentantul CGMB, astfel că OZU a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 186 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 95/2006Ţ, se arată în raportul Corpului de Control. Potrivit aceluiaşi document, “actuala conducere a spitalului nu a prezentat echipei de control a CCPM procese verbale încheiate” în urma întrunirii Consiliului de Administraţie.
Mai grav, Corpul de control a constatat că unele contracte au fost încheiate de Spitalul Militar încălcând legislaţia privind achiziţiile publice.
Acelaşi raport arată că timp de mai multe luni, la nivelul Spitalului Militar Central nu s-a realizat niciun control intern, fapt ce contravine legislaţiei în vigoare, ce prevede că “pentru achiziţiile din cadrul achiziţiilor publice (…) aceasta elaborează proceduri scrise, care se comunică tuturor salariaţilor implicaţi”.
Totodată, Corpul de Control a stabilit că managerul Spitalului Militar, Aurelian Emil Ranetti, a încălcat prevederile legislative, prin “neîncheierea contractelor de administrare cu o durată de 3 ani, în termen maxim de 30 de zile de la data numirii în funcţie”. Tot Ranetti se face vinovat pentru atribuireau unor contracte de achiziţii publice, plecând de la caiete de sarcini incomplete.
Raportul Corpului de Control a fost pus la dispoziţia Ministerului Apării Naţionale încă din timpul mandatului lui Gabriel Oprea, însă instituţia nu a luat nicio măsură nici până în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News