Comisia Europeană va adopta, săptămâna viitoare, criteriile de furnizare a etichetei ecologice pentru toalete și pisoare. Decizia este un câștig pentru experții de la Direcția de Mediu a Comisiei Europene, care din luna octombrie a anului 2011 fac eforturi în acest sens. Problema experțiilor este reprezentată de volumul de apă tras la toaletă și pisoar. Mai mult, experții au făcut și câteva constatări cu privire la capacele de toaletă.
Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat, pentru EurActiv, că scopul principal este stabilirea criteriilor pentru toalete, astfel încât să crească eficiența utilizării apei.
Potrivit informațiilor publicate pe pagina online, Comisia Europeană s-a angajat, într-un efort de lungă durată, să stabilească criteriile cu privire la eticheta ecologică pentru toalete. Demersul a început în anul 2011, potrivit documentelor Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Prima reuniune ad-hoc, care a dezbătut această "problemă", a fost la Bruxelles, în anul 2011. A doua reuniune a fost în Sevilia, în anul 2012. Experții, care au susținut această propunere timp de doi ani, au realizat și un raport tehnic de 60 de pagini, în care arată care sunt sarcinile îndeplinite de grupurile de lucru.
Olanda și Franța vs. Marea Britanie
Experții au raportat că în Olanda și în Franța nu pot fi instalate toatele care au o capacitate mai mică de 6 litri. Și Portugalia s-ar putea confrunta cu aceleași limitări. În schimb, în Marea Britanie, toaletele care au o capacitate mai mare de 6 litri sunt interzise, iar cele care au sub această capacitate sunt încurajate. Astfel, totul depinde de când și unde a fost construită o proprietate și de sistemul de canalizare, arată experții.
Cât să fie volumul de apă tras la toaletă
Potrivit documentelor de ajustare a legii promovate de Comisie, se propune ca volumul de apă tras în cazul pisoarelor să fie de maximum un litru și în cazul toaletelor să fie de 5 litri. A existat o propunere prin care apa de la pisoar să fie de 0,5 litri și de la WC să fie de 3 litri, însă în acest caz ar putea fi redusă posibilitatea să fie aplicate etichetele ecologice ale UE.
Experții au mai descoperit că nu există o legătură între capacele de la toaletă și funcția produsului, că sunt adesea vândute separat, dar și că există o variabilitatea mare în alegerea capacelor de toaletă în funcție de preferințe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News