Atenţie la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat 2021!

Atenţie la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat 2021!
Atenţie la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat 2021!

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat, acestea reprezentând o tentativă de fraudare. 

'Atenţie mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat. Ca şi în anii precedenţi, echipa CERT-RO a fost notificată despre existenţa unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susţină acest examen.'

'Reţineţi faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de Bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorţi cu puţin timp înainte de start. Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineaţa examenului, alături de o variantă de rezervă.'

'Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituţiile de învăţământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană', explică experţii în securitatea cibernetică pe pagina de Facebook a CERT-RO. 

Amintim faptul că aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date publicată pe Dark Web.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează că aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date publicată pe Dark Web, dintr-o listă cifrată la 11 milioane.

'Dintre acestea, regăsim peste 2.000 de domenii.ro. Lista conturilor personale și profesionale ale victimelor aparțin, atât domeniului instituțional, cât și celui privat', arată un comunicat CERT-RO.

Cele mai afectate domenii sunt din zona conturilor de e-mail, servere și pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernamentale, instituții publice, domeniul energetic și cel financiar-bancar.

Recent, a fost publicat un studiu ce are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva 'factorului uman' din interiorul unei organizații.

'Într-o lume în care unele acțiuni din mediul online ale utilizatorilor sunt monitorizate constant, profiling-ul ridică întrebări serioase și solicită răspunsuri urgente cu privire la confidențialitate, atunci când informațiile private pot fi deduse din seturi de date mai mici sau mai mari.', precizează CERT-RO.

În încheierea comunicatului, utilizatorilor notificați le este adusă la cunoștință o recomandare: 'să își schimbe parolele folosite pe platformele instituțiilor publice, social media, email, servere și orice alte servicii unde se autentifică cu ajutorul acelor date compromise. Acolo unde este posibil, activați autentificarea în 2 pași (2FA), pentru a evita pierderea aceesului la cont, în cazul în care parola a fost deja compromisă.' (Vezi știrea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel