EXCLUSIV  Argumente pentru trecerea la economia circulară. Brînzea (Reciclad’OR): Dacă vom continua în această direcţie, lucrurile nu vor arăta bine deloc

Marius Brînzea, director Strategie Reciclad’OR, a atras atenţia asupra argumentelor pentru care e absolut necesară trecerea de la economia liniară la cea circulară, în cadrul dezbaterii “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, organizată de DC News Media Group.

"Voi vorbi despre economia circulară, dar nu din perspectiva în care a ajuns acest concept astăzi, una metaforică şi emoţională. Voi vorbi despre economia circulară din perspectiva ei reală, strategică, industrială, economică, acolo unde-i este locul.

S-a menţionat de multe ori despre directivele europene, despre pactul verde european. În mod evident, acestea au trasat nişte direcţii foarte clare privind o Europă mai curată, mai competitivă. Adică o Europă mai sustenabilă. Principalul facilitator al unei Europe sustenabile este economia circulară.

Marea provocare a noastră, a tuturor, este transformarea conceptului într-o realitate, industrializarea conceptului. (...)

Sustenabilitatea, astăzi, se află într-un mare pericol, pentru că marea majoritate a modelelor noastre de business sunt modele de business lineare, în care cheltuim resursele naturale pentru producţie de masă şi în care marea majoritate a produselor au o singură utilizare. În contextul demografic actual, mai este sustenabil modelul linear? În mod evident că nu. Conform specialiştilor, dacă vom continua în această direcţie, lucrurile nu vor arăta bine deloc. Acum, când vă vorbesc, consumăm resursele naturale cu o rapiditate de 50% mai mare decât rata lor de înlocuire. Necesităţile noastre de consum, în anul 2030, conform prognozelor specialiştilor, va fi nevoie de două planete de resurse, iar în anul 2050, de trei planete.

Cred că aceste cifre sunt suficiente pentru a ne convinge de urgenţa tranziţiei către o economie circulară", a subliniat Marius Brînzea - Director Strategie Reciclad’OR.   

VIDEO: 

Teme de dezbatere

 

România se luptă de 30 de ani cu poluarea. Strategiile naționale în acest sens au rămas fără răspuns, situația fiind din ce în ce mai îngrijorătoare.

Soluțiile momentului la criza de mediu: Economia circulară și planul de implementare pentru România. De ce este nevoie pentru a crește potențialul economiei circulare în România.

Colectarea selectivă în România bate pasul pe loc: situația la zi. Planul național pentru gestionarea deșeurilor și stadiul implementării acestuia

Cea mai mare problemă de mediu a României o reprezintă, în opinia experților europeni pericolul gropilor de gunoi supraaglomerate și, implicit, lipsa unor platforme de deșeuri moderne. Care este situația în acest moment? Cum putem opri ”importul” masiv de gunoaie? De ce nu se poate rezolva această problemă majoră pentru România? De când vom plăti sancțiuni uriașe?

Lacune legislative? Instituții care nu-și fac treaba? Lipsă de implicare la nivel de autorități centrale și locale? Sau mize uriașe pentru cercuri de interese? Scenariul autorităților centrale versus propunerile autorităților locale.

Dezbaterea despre mediu nu se limitează aici: Sol-aer-apă: unde sunt probleme majore? Ce se întâmplă cu calendarul Green Deal?

Strategii guvernamentale vs investițiile private de mediu. Proiectele mediului de afaceri pentru stoparea poluării PNRR și noile investiții de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel