Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vrea ca în 2022 să extindă perioada de prohibiţie a pescuitului comercial pe braţul Chilia al Dunării, să reglementeze pescuitul racilor şi să extindă zonele de refacere biologică a unor specii de peşti.
Guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza, a avut deja primele discuţii cu pescarii comerciali din Deltă pe tema ordinului de prohibiţie de anul viitor şi a declarat că printre principalele modificări pe care le-a prezentat se află şi restricţionarea utilizării setcilor.
„Discuţiile au fost legate de utilizarea setcilor. Vrem o mai bună reglementare, o extindere a perioadei de restricţie a utilizării setcilor şi introducerea unor noi zone în care să nu poată fi folosite aceste unelte, pentru a asigura o protecţie mai mare a reproducătorilor şi a evita capturile accidentale ale puilor de sturion. Vrem, de asemenea, extinderea zonelor de refacere biologică”, a menţionat guvernatoarea Groza.
Ea le-a spus pescarilor că doreşte ca anul viitor să interzică utilizarea dragei hidraulice în zona de litoral până la izobata de 20 de metri şi să reglementeze pescuitul racilor.
„Până acum, a existat o limitare a pescuitului doar din punctul de vedere al cantităţii şi al dimensiunii racilor, pentru a nu extrage puietul, dar nu a existat nicio reglementare de interzicere a capturării lor. Anul acesta, a fost o solicitare destul de mare pentru raci”, a declarat guvernatoarea Deltei.
Perioada de prohibiţie a pescuitului pe braţul Chilia al Dunării ar putea creşte anul viitor de la 45 de zile, cât este în prezent, la 60 de zile, cât este perioada de prohibiţie în Deltă.
„Au existat cazuri în care s-a pescuit în Deltă, dar s-a raportat că s-a pescuit în zona de graniţă cu Ucraina. Pentru a evita asemenea situaţii, am considerat că este bine ca perioada de prohibiţie să fie la fel peste tot”, a explicat Atena Groza.
Totodată, începând de anul viitor, pescarii sportivi nu vor mai putea transporta peste 10 kilograme de peşte, după o vizită în Deltă.
„Restricţiile pentru cele patru specii de peşti (şalău, somn, crap şi ştiucă, n.red.) vor fi menţinute. Am dori să limităm cantitatea de peşte pentru transport la maximum 10 kilograme, indiferent de perioada în care pescarul sportiv a stat în Deltă. Au fost cazuri în care pe baza unui permis de pescuit sportiv au fost transportate din deltă peste 50 de kilograme de peşte şi, neexistând o restricţie, ţinând cont de cât ai voie să pescuieşti pe zi, se ajunge la cantităţi destul de mari, ceea ce nu e în regulă”, a declarat guvernatoarea Deltei.
De asemenea, pescuitul în amenajările piscicole private va fi posibil doar dacă proprietarii amenajărilor fac dovada că au făcut repopulări, potrivit sursei citate. În acest an, pescuitul sportiv la ştiucă, şalău, somn şi crap s-a desfăşurat doar în sistem „prinde şi eliberează”, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News