Parlamentul European a aprobat marți acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă și 46 de abțineri
Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației pentru Republica Moldova, a spus că "acest ajutor al UE era esențial pentru continuitatea reformelor în Republica Moldova".
"Acest pachet, 100 de milioane de euro, reprezintă, dacă vreți, trofeul, banii pe care Uniunea Europeană îi pune pe masă, dar sunt însoțiți de condiționalități stricte, corecte, spun eu, care sunt în raport cu valorile europene în care noi credem aici, la Bruxelles și la Strasbourg. Și acest valori sunt cele către care societatea din Republica Moldova tinde. Aș vrea să mai adaug faptul că colegul meu, Sorin Moisă, merită felicitări și salut și spiritul constructiv la care s-a ajuns de o serie de colegi din alte grupuri politice", a zis Andi Cristea.
Îmtrebat cum ar trebui autoritățile Republicii Moldova să înțeleagă acest vot care a avut loc în Parlamentul European, europarlamentarul a zis: "Semnalul către Chișinău este foarte clar - este ceva de genul: țineți-vă de treabă și Europa este alături de voi; nu vă țineți de treabă – tranșele nu vor fi plătite. Eu sunt optimist în a crede că semnalul a fost recepționat corect la Chișinău și că ponderea masivă a votului în Parlamentul European arată încrederea în faptul că Republica Moldova trebuie să procedeze european, în spirit reformator, pe calea integrării economice și a asocierii politice cu Uniunea Europeană. Adoptarea asistenței macrofinanciare nu trebuie transformată, mă refer în politica internă din Republica Moldova, într-o victorie politică a unei tabere contra altei tabere; nu trebuie politizată. Eu cred că această victorie este a tuturor și trebuie consumată în liniște, nu să fie folosită pentru a agita viața politică internă și așa foarte tumultoasă." Citiți pe larg în Europaliberă interviul acordat de președintele Delegației pentru Republica Moldova.
[citeste si]
Asistența financiară de 100 de milioane de euro a fost convenită la începutul anului curent. Din aceasta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil, pentru anii 2017-2018.
Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, in 2017 și 2018. Prima tranșă ar urma să fie acordată la sfârșitul anului curent și va reprezenta 20 de milioane de euro împrumut și 10 milioane ajutor nerambursabil.
Însă, până la eliberarea primei tranșe a asistenței, Comisia Europeană va verifica dacă Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru acordarea acesteia.
Europarlamentarul român Sorin Moisă, raportor pe acest dosar, a declarat după vot că "Parlamentul European a confirmat marți că Uniunea Europeană este și va rămâne alături de cetățenii Republicii Moldova, gata să ofere, la nevoie, sprijin economic, dar cerând, în același timp, întărirea democrației și consolidarea statului de drept".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu