Alegeri 2009: Un secretar de stat în MAI a recunoscut că a vrut să câștige Băsescu

Alegeri
Alegeri

Alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat luni chestorul Mihai Capră, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, care a recunoscut în faţa comisiei de anchetă parlamentară că ar fi vrut să câştige Traian Băsescu, dar nu atât de mult încât 'să-şi joace libertatea la ruletă'.

'Principala vulnerabilitate pe care noi am identificat-o era aceea a votului multiplu. I-am întrebat pe cei de la AEP dacă au posiblitatea să scaneze în timp real documentul de identitate al persoanelor care votează în special în secţiile speciale şi în extensie în orice altă secţie, ne-au spus că la momentul ăla nu. Înţeleg că acum problema este rezolvată. Mai sunt câteva chestiuni care ţin şi de decizie politică, aşa că mă abţin să mă pronunţ', a afirmat Capră, la audierea în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

El a amintit că la data de 2 octombrie 2009 a fost numit în funcţia de secretar de stat în MAI responsabil cu relaţia cu prefecturile.

'Conform statutului, eram vicepreşedinte al comisiei naţionale de organizare a alegerilor şi evident, fiind în această funcţie de relaţii cu prefecturile care aveau un rol important în organizarea alegerilor, sigur că îmi revenea sarcina de a coordona aceste activităţi. (...) Prima acţiune pe care am avut-o în vedere a fost aceea de a instrui structurile MAI cu responsabilităţi şi nu numai MAI, ci şi ale AEP, INS în organizarea şi buna desfăşurare a scrutinului electoral. (...) Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existenţa secţiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetăţenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă', a detaliat Capră.

El a preluat atunci interimar preşedinţia comisiei, în locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat de instanţă din funcţia de ministru de Interne. În acest sens, a arătat chestorul, s-au luat câteva măsuri, una dintre acestea fiind folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetăţenii se prezentau în secţiile de votare. De asemenea, s-a luat decizia ca în secţiile speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului.

[citeste si]

'La final, ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau şi ajungeau la AEP pentru a constitui probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu. În ziua alegerilor, cadrele MAI erau implicate în a asigura siguranţa transportului documentelor de la secţiile de votare către BEJ şi de a acolo către BEC', a explicat Mihai Capră. El a susţinut că nu ştie cine şi cum a dispus schimbarea prefecţilor şi nici din ce motive. 'Nu am de unde să ştiu, când am venit în data de 2 deja era rezolvată problema asta. (...) În momentul în care am venit, această operaţiune era încheiată', a răspuns Capră, unor întrebări adresate de parlamentarii Eugen Nicolicea şi Steluţa Cătăniciu. Chestorul a menţionat că nu cunoaşte situaţia secţiilor de vot din străinătate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel