Află cât vei trăi în funcție de zona în care te-ai născut

batranei
batranei

Vâlcenii deţin secretul longevităţii: în 2011, speranţa de viaţă în acest judeţ a fost cea mai ridicată din ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cu o medie de 79,39 de ani la femei şi de 72, 62 de ani la bărbaţi, vâlcenii se află pe prima poziţie în clasamentul longevităţii românilor, scrie evz.ro.

Urmează în topul feminin bucureştencele cu o durată de viaţă de 79,19 ani şi vrâncencele cu 79,14 ani. La bărbaţi, pe locul doi se află bucureştenii cu o speranţă de viaţă de 72,31 ani şi braşovenii cu 71,64 de ani. În topul general, Vâlcea are o medie de 75,93 de ani, după care urmează Bucureştiul cu 75,89 ani şi Braşovul cu 75,27 de ani.

Durata de viaţă mai ridicată din Vâlcea are la bază zestrea genetică, dar şi mediul.

VEZI ȘI: Cum fac românii sex, în funcție de zona în care s-au născut

„Dincolo de condiţiile atmosferice de foarte bună calitate, este vorba despre apele minerale sulfuroase care se găsesc în zonă. Oamenii de acolo au o cultură a apelor minerale pe care le folosesc în prevenirea anumitor boli”, ne-a explicat Luiza Spiru, şeful Clinicii de geriatriegerontologie din cadrul Spitalului Elias din Bucureşti.

De aceleaşi condiţii climaterice beneficiază şi locuitorii judeţului Braşov. Cât priveşte longevitatea vrâncenilor, aceasta ar putea avea legătură cu vinul roşu care se produce în zonă, adaugă medicul. Acesta este un antioxidant important, bogat în tanin şi resveratrol, care protejează de cancer şi boli cardiovasculare.

Media veniturilor e criteriul care- i propulsează pe bucureşteni pe locul secund în clasament.

VEZI ȘI: Unde sunt cei mai agresivi soți din România

„Ei sunt mai bogaţi, iar accesul la servicii medicale de calitate e mai uşor. Orice problemă de sănătate ai avea, în Capitală găseşti un spital să ţi-o rezolve. Una este să ajungi la un spital într-o jumătate de oră dacă ai facut un atac cerebral şi alta este să faci cinci ceasuri până la cea mai apropiată unitate sanitară”, a comentat Claudiu Tufiş, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. O altă explicaţie ar fi aceea că, în mediul urban, proporţia persoanelor cu studii superioare este mai mare faţă de rural. „În Bucureşti, 30% din populaţie are facultate, faţă de doar 10% în Ilfov. Acest lucru se reflectă în speranţa de viaţă pentru că un om cu studii ştie mai multe şi îşi poate proteja mai bine sănătatea”, a conchis sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel