Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei, a analizat pentru DeCe News risurile pe termen lung ale înfiinţării unei linii speciale cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. El susţine că această măsură foloseşte doar celor de la UMDR ca şi punct în campania electorală, dar pe termen lung studenţii maghiari vor fi cei care vor avea de suferit. Examenul de rezidenţiat şi cel de doctor se susţin doar în limba română, iar un student care a terminat secţia maghiară a UMF Târgu Mureş va fi vizibil dezavantanjat pentru că nu va deţine terminologia necesară.Un astfel de student poate da în judecată statul român pentru că nu i-a asigurat cunoştinţele necesare şi îl discriminează. Adomniţei consideră că după absolvirea primului ciclu UDMR va propune din nou o soluţie de compromis şi va cere ca aceste examene să fie organizate şi în maghiară. În acest caz de suferit vor avea studenţii români care vor fi discriminaţi de locurile speciale acordate maghiarilor.
La UMF s-a înfrânt complet autonomia universitară, indiferent de ceea ce a dorit comunitatea universitară sau a ceea ce era normal şi legal. Adomniţei nu înţelege cum Emil Boc, om crescut în Ardeal şi familiarizat cu problemele locului, a putut să accepte această măsură de la UMF Târgu Mureş.
"Această decizie nu serveşte nimănui, doar UDMR care va putea reporta un punct în campania electorală. Dar nu le serveşte nici măcar lor, etnicilor maghiari. Să vă explic: dacă aceşti tineri merg să studieze la UMF, secţia în maghiară şi după şase ani termină facultatea, după aceea pot da în judecată statul român, pentru că opţiunile lor de carieră vor fi extrem de limitate. Nu poţi deveni medic specialist, nu poţi să ai contact cu bolnavul, decât dacă ai absolvit rezidenţiatul, abia atunci ai voie să decizi tu personal ce se întâmplă cu pacientul. Rezidenţiatul în România este numai în limba română! Cum ar putea un student de la UMF Târgu Mureş, secţia maghiară să ia rezidenţiatul? Practic niciodată. Peste şase ani UDMR va face un alt şantaj, dar de data aceasta pe bună dreptate şi vor cere ca rezidenţiatul să fie organizat şi în maghiară pentru un număr de oameni. După ce termină rezidenţiatul mai apare problema că nu vor putea profesa ca medici, pentru că examenul de medic la orice spital se susţine în limba română, chiar şi la cel din Târgu Secuiesc. Prin urmare se va face din nou un compromis şi se va organiza şi acest examen în limba maghiară, dar atunci îi discriminezi pe studenţii români.", a declarat Adomniţei.
"UDMR a repurtat o serie de victorii în cei 20 de ani prin politica paşilor mărunţi până să ajungem la panoul cu Ţinutul Secuiesc. Ei au abuzat de bunăvoinţa majoritaăţii românşti şi de discriminarea pozitivă care a avut loc. Începând de la plăcuţele bilingve, şi aici îmi pare rău să o spun, la eliminarea prevederilor din legea Educaţiei prin care nu se mai studiază istoria şi geografia în limba română. Astfel, tu ca stat creezi un prejudiciu enorm pentru care vom plăti cu toţii. Ei vor termina liceul şi nu vor mai putea vorbi limba română. Asta însemnă că peste un număr de ani, cu siguranţă şi pe bună dreptate, pot da în judecată statul român pentru că au fost discriminaţi, pentru că statul nu le-a asigurat dezvoltarea intelectuală. Nu poţi să renunţi la drepturile unei comunităţi în totalitate doar pentru că nişte reprezentanţi, fie ei şi UDMR cer acest lucru, pentru că era dreptul său de cetăţean român şi în acelaşi timp obligaţia statului de a-i asigura educaţia la fel ca şi celorlalţi cetăţeni de naţionalitate română.", a mai adăugat fostul ministru al Educaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu