Consiliul Tineretului din România anunță faptul că ieri, 26 noiembrie 2018, în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene (formatul Educație, Tineret, Cultură și Sport), s-a adoptat noua Strategie de tineret a Uniunii Europene.
Combaterea sărăciei, crearea de oportunități pentru tinerii din mediul rural și lupta împotriva manipulării și dezinformării sunt câteva dintre obiectivele pe care Uniunea Europeană își propune să le realizeze prin implementarea strategiei. DC News a dorit să afle mai multe detalii de la Mihai Dragoș, președinte CTR.
Contactat telefonic de DC News, președintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoș, a oferit detalii interesante despre această nouă Strategie de tineret a Uniunii Europene, dar și despre lupta împotriva manipulării și dezinformării.
Ce înseamnă lupta împotriva manipulării și dezinformării?
”Este vorba, în special, de fenomenul fake news și de faptul că, din păcate, nu există o abordare coerentă, la nivelul statelor membre și a Uniunii Europene, pentru a identifica propaganda, dezinformarea. Practic, tinerii să se poată orienta mai bine în avalanșa de informații la care sunt expuși și să-și dea seama ce este informație și ce nu este. Totodată, o altă dorință este aceea de a exista un dialog contructiv între persoane cu opinii diferite, de a încuraja informarea din surse diverse. Din păcate, există acest fenomen de fake news care afectează negativ societățile cu totul și tinerii, în special”, a declarat Mihai Dragoș.
Va reuși Uniunea Europeană să implementeze aceste obiective?
”Provocarea pentru această nouă strategie este o provocare comună cumva Uniunii Europene, statelor membre, vorbim de Comisia Europeană în special, și de Organizațiile de Tineret, care urmăresc combaterea știrilor de tip fake news. Se fac consultări, se ajunge, în urma consultării și a dialogului dintre tineri, la factor de decizie, la o serie de recomandări, care, ulterior, sunt implementate de Comisia Europeană prin programele sale, respectiv de statele membre, la nivel național. Bineînțeles, și cu participarea Organizațiilor de Tineret.
În ce măsură va reuși, exact asta este provocarea legată de orice strategie. E bine că obiectivele sunt cele care sunt, evident partea de implementare este cea mai importantă și, în același timp, cea mai grea. Nu putem să zicem că va reuși sau că nu va reuși Uniunea Europeană, dar, deocamdată, are această direcție.
Concluziile în ceea ce privește această strategie le vom avea în 2020, în 2019 fiind prima consultare. Strategia este 2019-2027, sunt calupuri de câte un an jumate care abordează anumite tematici, în urma cărora ideea este să se nască propuneri care să fie implementate de Uniunea Europeană și de statele membre.
Greul abia acum începe. A fost greu și înainte să ajungem la direcțiile cuprinse în strategie, evident, viziunile sunt divergente, oamenii și instituțiile au păreri diferite, de asta zic că efortul a fost destul de lung pentru a ajunge la direcții. Acum, partea de implementare începe și efectele se vor simți puțin mai târziu”, a spus președintele CTR, Mihai Dragoș.
Deciziile pentru tineri, luate împreună cu tinerii!
Strategia adoptată întărește rolul important pe care tinerii îl au în societatea europeană, prin trei direcții strategice – conectare, capacitare și implicare și urmărește realizarea a 11 Obiective Europene pentru Tineret, stabilite în urma unui proces european de consultare a acestora. Ne bucurăm că strategia pune tinerii în centrul creionării măsurilor concrete care vor fi asumate. Conform strategiei, acestea vor fi stabilite în urma unui proces de „Dialog al Uniunii Europene cu tinerii", care va implica tineri cu situații dintre cele mai diferite, din toate punctele de vedere, inclusiv tineri care nu ajung, de obicei, să fie consultați. Vor fi implicați, de asemenea, factorii de decizie, organizațiile neguvernamentale de/pentru tineret, experții, cercetătorii și alți actanți din societatea civilă care pot avea o contribuție semnificativă.
Coordonarea acestui dialog european se va face de către Comisia Europeană și ministerele cu atribuții în domeniul tineretului împreună cu organizațiile de tineret, în special cu structurile lor de reprezentare (Forumul European al Tineretului la nivel european și consiliile naționale de tineret la nivel național). Practic, implementarea strategiei de tineret a Uniunii Europene va fi unul dintre cele mai importante procese din lume care sunt realizate în co-management de autorități publice împreună cu organizații neguvernamentale.
Accent mai mare pe rezultate. Relevanță atât europeană, cât și națională și locală.
Strategia adoptată aduce o serie de elemente de noutate față de cea anterioară, printre care instituirea unor planuri naționale de acțiune asociate strategiei, instrumente pentru o monitorizare mai clară a rezultatelor proceselor de consultare și (co)decizie, precum și fructificarea proceselor de consultare pentru îmbunătățirea participării tinerilor la procesele decizionale de nivel național și local. Pentru a atinge obiectivele ambițioase pe care și le propune, Uniunea Europeană își asumă prin această strategie creșterea impactului politicilor de tineret în toate sectoarele – astfel, factori de decizie responsabili de educație, agricultură, muncă, mediu, sănătate și alte domenii sunt așteptați să asculte vocea tinerilor și să lucreze împreună cu aceștia pentru a răspunde mai bine la nevoile lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu