Un zid a casei memoriale a lui Iuliu Maniu din Bădăcin, clădire aflată în reparaţii capitale, s-a prăbuşit în noaptea de duminică spre luni, ca urmare a infiltraţiilor de apă produse de precipitaţiile din ultima perioadă. Parohia Greco Catolică din localitatea, cea care a iniţiat proiectul de reabilitare a casei monument istoric, luase cu puţin timp în urmă decizi a de a continua lucrările de punere în siguranţă a clădirii, deşi fondurile acumulate în cadrul campaniei publice iniţiate pentru salvarea casei s-au epuizat şi deja au fost acumulate datorii.
'Azi noapte a căzut un perete pe care era o uşă şi un perete. Peretele care s-a dărâmat era din cărămidă nearsă, foarte sensibilă în cazul umidităţii. Muncitorii care lucrează la casă au şi început refacerea zidului', a declarat luni, pentru Agerpres, preotul greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz. Lucrările la casa lui Iuliu Maniu au demarat în 2015, în prima fază realizându-se refacerea fundaţiei. În prezent se lucrează la consolidarea pereţilor, însă parohia se află într-un impas financiar, după ce sumele strânse până în prezent din donaţii s-au epuizat.
'Dată fiind situaţia de faţă am fost puşi în dificultatea de a alege dacă vom continua ori dacă vom opri lucrările la Casa Memorială 'Iuliu Maniu'. Nu a fost o decizie uşoară. Puteam să oprim lucrările şi să ne plătim datoriile în cel mai scurt timp, însă pierdeam firma care pleca să-şi contracteze alte lucrări. Firma ar fi putut să revină abia la toamnă. De asemenea, specialiştii implicaţi în proiect au avertizat că anumite lucrări deja începute, dar nefinalizate, riscă să se deterioreze şi să ajungă la stadiul iniţial. Cea de-a doua variantă, cea pe care am şi ales-o, a fost să lucrăm în continuare şi să plătim eşalonat, lucru care ne forţează să insistăm şi mai mult, încercând să atragem cât mai multe donaţii care să poată acoperi costurile lucrărilor deja demarate. Riscul de a vedea că tot ce am clădit până acum s-ar putea risipi, că munca şi strădania nu numai a noastră, ci a tuturor celor care ne-au sărit în ajutor, s-ar putea distruge, ni s-a părut crunt şi nemilos, aşadar, am decis să continuăm. Sperăm că vom reuşi, cu ajutorul dumneavoastră, să adunăm banii necesari fiecărui pas din proiect pentru că ne-aţi demonstrat deja că împreună se poate', precizează, într-un comunicat de presă, echipa de campanie.
În cadrul vizitei de vineri, din Sălaj, premierul Dacian Cioloş, originar din comuna Bădăcin, a fost informat de starea casei memoriale a lui Iuliu Maniu, preotul Crostian Borz precizând că există posibilitatea acordării unei finanţări guvernamentale pentru continuarea lucrărilor de reabilitate a casei.
'Am înţeles că se vor aloca fonduri guvernamentale pentru centenarul Marii Uniri de la 1918, iar pe lista obiectivelor care ar putea primi bani se află şi casa Iuliu Maniu', a menţionat sursa citată.
Clădirea este monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuţiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Potrivit preotului, după anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii şi, în ultima perioadă, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp clădirea a fost prost întreţinută.
Casa este construită din materiale tradiţionale - lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, din această cauză procesul de deteriorare fiind extrem de rapid. Doritorii pot să sprijine în continuare acest proiect, donând în conturile: Lei: RO22RZBR0000060002085400; Euro: RO18RZBR0000060002899205; Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: [email protected], deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, judeţul Sălaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu