Un fost colonel al serviciilor secrete ruse va depune mărturie la Haga. A luptat și pentru Wagner în Ucraina

Un fost colonel al serviciilor secrete ruse va depune mărturie la Haga. A luptat și pentru Wagner în Ucraina / Foto: Pixabay
Un fost colonel al serviciilor secrete ruse va depune mărturie la Haga. A luptat și pentru Wagner în Ucraina / Foto: Pixabay

Un fost colonel al serviciilor secrete ruse, dar și fost ofițer Wagner, va depune mărturie la Haga despre crimele produse de soldații ruși.

Igor Salikov, un fost colonel de informații rus în vârstă de 60 de ani, care a fost implicat în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a fugit în Țările de Jos și și-a exprimat dorința de a depune mărturie la Curtea Penală Internațională (CPI), scrie Ukrainska  Pravda.

Salikov susține că la început a servit 25 de ani în armata rusă, apoi a fost ofițer Wagner și a luptat în Siria și mai multe țări africane. De asemenea, a fost implicat în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei mai întâi în 2014 și apoi în 2022.

El a scris o scrisoare către CPI în care și-a mărturisit implicarea în anexarea Crimeei și activitatea Republicii Populare Donețk (RPD), falsificând în principal rezultatele la așa-zisul referendum. El crede că forțele ruse au fost atunci convinse să invadeze Ucraina „în mod fraudulos”.

Salikov spune că a fost martor la crimele de război ale rușilor

Salikov a mai dezvăluit că a fost martor la crimele de război rusești după începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, în special la execuții de civili, torturarea prizonierilor de război și răpirea copiilor.

"Am văzut cum oamenii de la serviciile speciale deportau mulți copii fără părinții lor prin granița cu Belarus", a spus Salikov, adăugând că a văzut și "coloane întregi de agenți FSB cu vehicule private și autobuze mici" care au fost implicate în asta. Cu toate acestea, nu știe motivul răpirilor, spune el.

Salikov a declarat că a reușit să părăsească Rusia în iunie 2022 împreună cu familia sa și să se stabilească de ceva timp în Cipru, unde ar fi fost persecutați. În cele din urmă, a fugit în Țările de Jos prin Serbia și alte țări și luni, 18 decembrie, a aterizat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Acolo, el și-a exprimat dorința de a depune mărturie la CPI.

Salikov afirmă că poate oferi instanței de la Haga mărturii valoroase despre crimele de război ale Rusiei și despre modul în care au fost luate deciziile de a comite aceste crime. Până acum nu se știe unde se află exact Salikov, deoarece a fost reținut de poliție la aeroport și nici dacă ICC a fost informată cu privire la cererea sa.

Alți militari ruși care au fugit din țară

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au existat mai multe cazuri în care soldați ruși au fugit din Rusia, demonstrându-și refuzul de a participa la agresiune și disponibilitatea de a depune mărturie despre crimele de război.

De exemplu, în cursul anului 2023, Dmitri Mișov, pilot al Forțelor Aeriene Ruse, și Ivan Korolyov, un locotenent rus, au sosit în Lituania și au cerut azil politic. Iarna trecută, Andrei Medvedev, fost comandant al Grupului Wagner, a fugit în Norvegia, dar ulterior s-a răzgândit și a susținut că vrea să se întoarcă în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel