Tragedie Caracal. Nicolae Alexe: Procurorul C. Popescu a spus că nu suntem siguri că acolo e vinovatul. Am vrut să sun eu la 112

Nicolae Alexe, fostul şef adjunct al IPJ Olt şi singurul poliţist care a insistat să se intre în casa lui Gheorghe Dincă încă din cursul nopţii de joi spre vineri, a făcut o mărturisire şocantă la Antena 3. Acesta a afirmat că procurorul Cristian Popescu i-a pus pe poliţişti să aştepte, deoarece nu era sigur că vinovatul s-ar afla la acea adresă. 

Redăm mai jos declaraţia integrală a lui Nicolae Alexe, fost şef adjunct al IPJ Olt, despre orele premergătoare descinderii în "casa groazei" din Caracal. 

"- Vă rog să îmi permiteţi să povestesc cursul evenimentelor din ziua de 25.07, fără întreruperi, urmând ca ulterior să răspund la toate întrebările. În primul rând, vreau să ştiţi că am acceptat să intru în direct nu pentru a mă disculpa sau a învinovăţi pe cineva, ci din datoria morală faţă de familiile victimelor şi pentru opinia publică, ce ar trebui să cunoască cum au stat lucrurile în realitate. 

- Aş vrea să ştiţi că lucrez în poliţie de 23 de ani, dintre care 7 ani pe investigaţii criminale şi 16 de crimă organizată, unde am lucrat la antidrog şi trafic de persoane. În toate această perioadă am identificat şi contribuit la trimiterea în judecată sau stare de arest preventiv a peste 500 de infractori, condamnaţi la mulţi ani de închisoare, salvând peste 100 de victime. 

- Revin la ziua de 25 iulie 2019, precizând că de aproximativ trei luni am fost împuternicit adjunct şef IPJ Olt, iar lucrurile au stat altfel. În prima parte a zilei, am avut două şedinţe operative cu IPJ Olt, după care m-am deplasat pe raza oraşelor Potcoava şi Scorniceşti, unde am avut organizate activităţi şi şedinţe. În acest timp am fost informat de dispariţia unei minore din comuna Dobrosloveni, cercetările fiind efectuate de Poliţia Municipiului Caracal. Am spus ca şeful Serviciului de Investigaţii Criminale să alcătuiască o echipă completă şi să meargă la faţa locului, pentru a efectua cercetări împreună cu Poliţia Municipiului Caracal. Între timp, am aflat că în cauză se constituise un dosar penal, în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal coordona activitatea organelor de cercetare penală. Ulterior, am plecat spre Slatina, de unde am mers spre Caracal cu celălalt adjunct. 

Filmările, greu de desluşit 

- Ne-am interesat la sediul poliţiei despre stadiul cercetărilor, despre care am discutat cu procurorul Popescu Cristian din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi procurorul Vasilescu din cadrul DIICOT care coordonau activităţile poliţiştilor. Între timp, am încercat să iau legătura cu mai multe persoane din Caracal cu scopul de a mă informa despre un autoturism, posibil marca BMW, argintiu, identificat de doi colegi ca fiind posibil suspect. 

- Sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a convenit să acţionăm în trei locaţii din comuna Redea, aflată în imediata vecinătate a municipiului Caracal. În urma percheziţiilor efectuate, nu am reuşit să identificăm probe care să conducă la suspiciuni privind persoanele respective. Am intrat cu mandat de percheziţie în toate locaţiile respective la orele 19,58. Eu personal am fost la una dintre locaţii împreună cu domnii procurori. Ulterior am revenit la sediul municipiului Caracal în jurul orelor 22,30, unde ne-am reconstituit. Am continuat activitatea în postul de comandă, împreună cu cei doi procurori şi încă doi procurori din cadrul parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, respectiv domnii Zăvoianu şi Trifu, nu ştiu prenumele. Ne-am pus de acord asupra acţiunilor ce urmau să fie desfăşurate în continuare, având în vedere că pistele pe care le avusesem s-au dovedit a fi false. 

- În jurul orelor 23,30, domnul procuror Vasilescu mi-a arătat o fotografie pe telefonul mobil ce reprezenta un autoturism argintiu, suspect, însă ale cărui caracteristici, vizavi de numărul de înmatriculare, nu se vedeau. Am continuat în mod direct verificările şi am solicitat sprijinul poliţiştilor rutieri de pe raza unde fusese făcute fotografia, iar ulterior am aflat prin surse proprii că autoturismul s-ar afla într-o parcare a unui market din municipiul Caracal, nu ştiu dacă am voie să dau numele. Am trimis imediat pe cineva să verifice, însă acel autoturism avea mici detalii care nu corespundeau. 

- În acel timp, alte echipe operative din teren au adus imagini cu un autoturism care se afla într-o unitate de învăţământ în ziua de dinainte. Ulterior, prin activităţile investigative, mergând pe un circuit logic al lucrurilor, am identificat o poziţie mai bună, în care se distingeau extrem de pixelat câteva caracteristici din numărul de înmatriculare. Am informat dispeceratul nostru, împreună cu care am încercat să depistăm numărul. După foarte multe combinaţii verificate, am reuşit să ajungem la un autoturism care a corespuns detaliilor pe care le aveam: argintiu, înmatriculat în Olt, proprietarul locuia în Caracal. Cred că în jur de 01,30, cam aşa. 

- Am solicitat furnizarea datelor vizavi de proprietarul autoturismului. Ştim cu toţii că o maşină poate fi condusă şi de altcineva. Ni s-a scos o fotografie, o fişă, cu acest domn, Dincă Gheorghe şi, vâzând vârsta înaintată, am rugat să ni se ofere informaţia dacă are copii, băieţi, astfel încât să ştim dacă acesta a condus sau nu maşina. Am identificat şi copiii acestuia, am furnizat din nou poliţiştilor rutieri datele pe care le aveam şi unul dintre aceştia mi-a spus că ştie autoturismul şi că este condus de persoana în vârstă. M-am asigurat că este condus efectiv de proprietar şi în jurul orelor 2,00, să zic, având aceste certitudini, am solicitat domnilor procurori, chiar dacă nu aveam un mandat de percheziţie, să intrăm în baza infracţiunii flagrante, să descindăm în forţă, să verificăm locaţia şi să vedem dacă fata pe care o căutam se află în locuinţă. 

Propunere disperată 

- Mă aflam în biroul comandantului de la Caracal, eram eu cu cei patru procurori, colegul meu, celălalt şef adjunct, şeful poliţiei Caracal, şeful biroului poliţiei rutiere, cred că eram 15 poliţişti şi patru procurori acolo. Domnii procurori au spus că nu suntem siguri că persoana respectivă este în acea locaţie, fapt pentru care s-a spus că s-au mai făcut percheziţii în care nu am găsit nicio probă şi au rezerve vizavi de faptul că persoana identificată ca fiind proprietarul maşinii ar putea fi autorul infracţiunii. Au spus că datele nu sunt certe, concludente, şi nu putem intra, cu toate că am invocat acea normă a infracţiunii flagrante, care permite să intrăm la orice oră din zi şi noapte. 

- Mai este o variantă pe care nu am vrut să o scriu în raport. M-am oferit ca eu personal să sun de pe telefonul meu mobil la 112 şi să sesizez un caz de violenţă domestică la adresa respectivă, fapt pentru care în baza legii 174/2018, avem posibilitatea să intrăm în domiciliu la orice oră pentru a verifica aceste aspecte de violenţă domestică. Procurorii nu au fost de acord cu această variantă, cu această ghiduşie, ca să îi zic aşa. Colegii mei au acceptat ce am spus eu, dar cum ştiţi activităţile sunt coordonate şi dirijate numai de organele de parchet", a declarat Nicolae Alexe la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel