EXCLUSIV  Teatrul Nottara - loc de refugiu al unor seri de poveste. Interviu cu Marinela Țepuș – directorul teatrului Nottara

A vrut, încă din adolescenţă, să intre în lumea teatrului. Visa să fie actriţă, însă destinul a vrut altceva. O găsim în teatru, însă nu pe scenă.

A fost secretar literar, critic, timp de 6 ani a condus Teatrul „George Ciprian" din Buzău, iar din decembrie 2011 este directorul celebrului teatru de pe Bulevardul Magheru. Este omul care, prin determinarea și dăruirea sa, a salvat "Nottara" de la desfiinţare atunci când, în 2016, teatrul a fost scos în stradă în celebrul scandal al bulinei roșii.

Astăzi povestește cu zâmbetul pe buze despre perioada în care întreaga trupă a fost nevoită să joace pe unde putea. Deși, lupta pentru sediu încă nu s-a încheiat... Marinela Țepus, directorul Teatrului "Nottara". Pentru că pe 10 noiembrie este ziua ei, îi dorim muți ani cu fericire și realizări.

- Stimată doamnă Marinela Țepuș, ce are special Teatrul "Nottara" în peisajul teatrelor din București? De ce l-am alege înaintea altora?

Marinela Țepuș: Istorie! 70 de ani de activitate neîntreruptă. Locul în care se află: unul dintre cele mai importante și circulate bulevarde bucureștene. Imobilul: construit, cu dragoste și știință, de către unul dintre cei mai mari ingineri constructori și antreprenori bucureșteni, Liviu Ciulley, pentru fiul său, marele regizor Liviu Ciulei. Trupa: actori talentați din toate generațiile. De ce l-am alege înaintea altor teatre? Pentru toate cele amintite și fiindcă are spectacole și multe alte evenimente culturale pentru toate gusturile.

- Care sunt problemele actuale ale unui manager de teatru?

Marinela Țepuș: Faptul că segmentul administrativ îi ocupă mai tot timpul în dauna celui artistic. O conducere "bicefală", formată dintr-un director executiv sau manager și un director artistic mi s-ar părea mai potrivită. Faptul că există o ordonanță de urgență (OUG 189/ 2008) cu prea multe modificări, completări și un ordin de ministru (2799/10 decembrie 2015), în baza cărora și potențialii manageri, și managerii titularizați pot fi umiliți în urma unor concursuri sau evaluări nedrepte, părtinitoare. Știți, de pildă, că, deși primește note (ca la examenele școlare) la evaluările anuale, de final de mandat sau la concursurile de proiecte pentru ocuparea postului, managerul nu are posibilitatea să conteste nota, ci doar procedura? Deși evaluatorii sunt obligați să facă un raport motivat, aceștia transmit doar nota finală obținută de manager, iar raportul conține cel mult niște vagi recomandări, nu și motivarea notei? Știți că un om de teatru, oricât de bine pregătit, nu poate deveni manager de teatru dacă nu are și licența în domeniul de specialitate? Doctoratele, masteratele, experiența în domeniu nu au valoarea unei diplome de licență în urma a trei ani de studiu – conform acestei năstrușnice ordonanțe.

- 2016 a fost un an extrem de greu pentru Teatrul Nottara, ati fost nevoiti sa plecati din sediul in care sunteti de 70 de ani...care mai este acum situația cladirii în care funcționează Nottara?

Marinela Țepuș: O situație destul de incertă, pentru că, în iunie 2019, dacă nu vor fi făcute unele lucrări de consolidare ale imobilului, vom intra din nou sub incidența Legii 282/ 2015 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor și vom fi obligați să ne suspendăm activitatea cu publicul în sediul de pe bd. Magheru 20. Primăria Municipiului București are și disponibilitatea și bugetul necesar pentru a ne sprijini, însă nu are și pârghiile legale să facă aceste lucrări, câtă vreme proprietarii nu își exprimă acordul. O lege șchioapă a închis în mare grabă o sumedenie de spații (culturale, comerciale) din zonele istorice ale Capitalei, însă nu s-au găsit nici până azi soluțiile pentru a le consolida și a le face din nou accesibile publicului. Pe scurt, dacă nu se găsesc soluțiile pentru consolidare, Teatrul "Nottara" ajunge din nou în stradă.

- Cum credeți că va arăta teatrul peste 30 de ani?

Marinela Țepuș: Cum va arăta nu prea știu, însă sigur nu va dispărea. Probabil că va fi tributar mai mult tehnicii și efectelor de lumină și sunet decât poveștii și jocului actorilor. Sau poate că va (re)deveni foarte popular, mutându-se mai mult în stradă, piețe, parcuri.

- Ce ne puteți spune despre proiectele Teatrului Nottara?

Marinela Țepuș: Am încheiat cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru – FEST(in) pe Bulevard cu un extraordinar succes de imagine și de public. (În contextul în care au mai avut loc, tot în luna octombrie, încă cinci festivaluri de teatru.) Asta înseamnă că suntem gata pentru a începe organizarea următoarei ediții. Pregătim deschiderea Anului dedicat Centenarului Marii Uniri, în preajma zilei de 1 Decembrie, cu șase spectacole: un recital al actorului Emil Boroghină, pe un scenariu de poezie alcătuit de către domnia sa , "Despot Vodă", după Vasile Alecsandri, "Vlaicu Vodă", după Alexandru Davila, "Trilogia Moldovei", după Barbu Ștefănescu Delavrancea – în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, "Despre olteni cu dragoste", scenariu de Constantin Fugașin, după "La Lilieci" de Marin Sorescu – în regia lui Constantin Fugașin, "Cafeneaua lui Alexandru Repan", spectacol lectură pe textul "Abel și Cain" de Horia Lovinescu. Vor mai ieși la rampă două premiere: "Asta-i ciudat", după Miron Radu Paraschivescu – în regia Dianei Lupescu și "Hamlet în sos picant" de Aldo Nicolaj – în regia lui Alexandru Jitea. Și așa cum stă bine sfârșitului de an, vom avea, în cadrul programului Crăciun cu "Nottara", un concert marca Nicu Alifantis, un concert de colinde și un spectacol cu Moș Crăciun pentru copiii colegilor noștri.

Care vă este cea mai dragă amintire legată de teatru?

- Marinela Țepuș: Octombrie 2016 – redeschiderea oficială a teatrului pentru public, momentul când „ne-am întors acasă". Și asta grație unei expertize tehnice temeinic realizată de către un mare profesor, Paul Ioan, și de către echipa domniei sale. Faptul că, de atunci, întregul colectiv al Teatrului "Nottara" a început să funcționeze ca o familie.

- Dacă ar fi să transmiteți cititorilor DC News, printre care sunt foarte mulți iubitori de teatru dar și celor care nu au fost niciodată la "Nottara" un mesaj, care ar fi acela?

Marinela Țepuș: Suntem atât de aprape de a vă oferi o seară de poveste încât ar fi păcat să o ratați! Ajunge să intrați pe www.nottara.ro pentru a descoperi o seamă de lucruri despre noi și despre proiectele făcute special pentru dumneavoastră.

Scurtă prezentare

- Născută: 10 noiembrie 1959, Duleu, jud. Caraş Severin
- Studii: Facultatea de Litere - Universitatea de Vest Timişoara - specializarea Româna - rusă, Academia de Teatru şi Film „I.L. Caragiale" Bucureşti - specializarea Teatrologie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel