Liderii G20 se vor reuni vineri şi sâmbătă în capitala Argentinei, Buenos Aires, pentru un summit al statelor cu cele mai mari economii din lume, responsabile de 85% din producţia globală şi în care trăiesc două treimi din populaţia lumii, notează marţi Reuters.
În timp ce liderii vor încerca să construiască un consens în privinţa subiectelor-cheie, discuţiile vor fi umbrite de tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China. Agenţia Reuters prezintă pe scurt principalele subiecte şi evenimente de urmărit pe parcursul celor două zile ale summitului:
- Care sunt subiectele-cheie la summit?
Liderii vor discuta despre economia globală, viitorul pieţelor muncii şi egalitatea de gen. Alte teme de pe agendă vor fi politica macroeconomică, economia digitală, reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului, reglementarea financiară, taxarea şi relaţiile comerciale.
Cel mai probabil, discuţia va fi dominată de problema taxelor vamale impuse de preşedintele american Donald Trump pe importurile din ţările care sunt parteneri economici majori, mai ales China. Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni pentru prima dată de când Washingtonul a impus tarife de 250 miliarde de dolari pe importurile din China, iar aceasta a replicat cu propriile măsuri.
Beijingul speră să convingă SUA să renunţe la creşterea taxelor vamale de la 10% la 25% de la 1 ianuarie. Însă oficiali din ambele ţări sunt sceptici în privinţa unor progrese majore care să conducă la o soluţionare a războiului comercial. Delegaţii la summitul de la Buenos Aires vor lua în discuţie şi schimbările climatice, un alt subiect litigios după ce Donald Trump a anunţat anul trecut retragerea Statelor Unite din acordul de la Paris.
- Vor semna liderii un comunicat?
Summitul Asia-Pacific (APEC) de luna aceasta nu a reuşit să ajungă la un consens cu privire la un comunicat comun, aşa încât există îndoieli legate de un acord între lideri la G20, mai ales în ce priveşte comerţul şi schimbările climatice.
Oficiali din unele state membre care ajută la pregătirea reuniunii se declară optimişti că reuniunea se va încheia printr-un comunicat, chiar dacă recunosc că, probabil, conţinutul va fi 'diluat' pentru a evita subiectele în dispută. Oficialii, cunoscuţi ca 'şerpaşi', s-au întrunit luni la Buenos Aires pentru negocierile finale referitoare la comunicat.
- Care sunt întâlnirile de urmărit?
Summitul cel mai atent urmărit va fi cel de vineri între Trump şi Xi. Rezultatul său ar putea determina dacă disputa comercială SUA-China va dezescalada sau, dimpotrivă, se va intensifica. La Buenos Aires este aşteptată şi o întrevedere Trump-Putin, la care să fie abordat Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce preşedintele american a declarat în octombrie că SUA se vor retrage din înţelegere din cauza încălcării sale de către Rusia.
Tot în marja G20, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-ar putea întâlni cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru prima dată după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale la Istanbul, care a provocat indignare la nivel global.
Prinţul moştenitor este aşteptat să aibă o întrevedere şi cu Donald Trump, care a apărat relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită, deşi, potrivit unor surse, CIA consideră că Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului. Vineri este aşteptată şi semnarea, de către SUA, Canada şi Mexic, a versiunii revizuite a NAFTA, sub denumirea Acordul Statele Unite - Mexic- Canada (USMCA).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu