Studiu: Factorii care duc la nașterea unui număr mai mare de fete sau băieți într-o regiune

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Un nou studiu arată că există anumiți factori care determină dacă într-o regiune se nasc mai multe fete sau mai mulți băieți. 

Printre factorii care au legătură cu schimbările raportului dintre fetele și băieții care se nasc într-o regiune se numără o serie de poluanți și indicatori de sărăcie, potrivit unui nou studiu publicat în revista Plos Computational Biology, scrie The Guardian

Studiul a fost realizat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație a Suediei și arată doar corelații între diferiți factori și procentajul de băieți și fete care se nasc într-o regiune. În cercetare nu se vorbește despre cauză și efect.

S-au folosit date despre 150 de milioane de oameni din SUA de-a lungul a opt ani și date despre 9 milioane de suedezi în decursul a trei decenii.

Indicatorii de sărăcie și indicatorii de stres, legați de schimbările semnificative din punct de vedere statistic 

În urma examinării a peste 100 de factori posibili, s-a constatat, printre altele, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu are legătură cu nașterea mai multor băieți într-o regiune.

De cealaltă parte, poluarea cu plumb se corelează cu proporția fetelor născute într-o regiune. Raportul dintre sexe a fost afectat și de apropierea de zone agricole, posibil din cauza expunerii mai mari la substanțele chimice din îngrășăminte.

De schimbările semnificative din punct de vedere statistic au fost legați și indicatori de sărăcie precum numărul mare de restaurante fast-food sau clădiri nelocuite, dar și indicatori de stres, incluzând aici și decesele provocate de accidente rutiere. 

"Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru"

Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea, a declarat că "aceasta este o listă de *suspecți* care trebuie investigați și toți suspecții vin cu niște dovezi credibile, dar suntem foarte departe de o *condamnare*".

"Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru și există mulți posibili factori, cum ar fi stresul sau ceva din mediul înconjurător. E logic că proporția poate varia, deoarece fiziologia embrionilor de sex masculin nu este identică cu cea a embrionilor de sex feminin. Au componente hormonale diferite", a mai spus el. 

Rzhetsky a precizat, făcând referire la miturile existente despre raportul dintre sexe și naștere, că "dacă te uiți la cercetările făcute până acum, vezi că tot ceea ce a fost testat pe date reale a fost făcut pe eșantioane relativ mici, riscând corelații false, iar unele afirmații nu sunt întemeiate". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel