”Stremț `89”: Cum a avut loc REVOLUȚIA într-o comună din Alba, cu sarmale, țuică și două perechi de palme

foto alba24.ro
foto alba24.ro

Iată cum s-a derulat Revoluția din 1989 la țară, într-un sat din județul Alba. 

”Stremț 89”, încearcă să arate și o face foarte bine, cum s-a făcut transferul de putere de la nomenclatura comunistă la niște ”reprezentanți” ai poporului, într-o comună de la țară, acolo unde miza nu mai era controlul politic al noului regim instaurat prin forța maselor. Filmul documentar este realizat de doi studenți de la UNATC București, în colaborare cu EAT US ALIVE FILM. 

Localnicii din Stremț, eroii documentarului, povestesc experienţele ”războinice” din timpul Revoluției din decembrie 89 și cum au luat puterea din mâinile primăriței comuniste.

Negocieri simple cu primărița comunistă: una sau două perechi de palme

”Am rugat-o pe primăriță să plece că nu mai avem nevoie de serviciile ei. Dânsa n-a vrut. În urma unor negocieri simple… Nu mai rețin... una sau două perechi de palme, am convins-o”, povestește unul dintre actorii peliculei, scrie alba24.ro. 

Femeile, preocupate de cei de pe ”front”. Le-a trimis oala de sarmale

”Revoluţia la noi a fost o comedie reuşită, zic eu” își amintește un alt personaj al filmului. ”Femeile îşi făceau griji să nu le fie foame celor care erau ”pe front” și le-au făcut sarmale şi le-au trimis oala, că erau de 72 de ore nemâncaţi, nedormiţi.” mai dezvăluie personajul. 

Vezi VIDEO AICI

Manifestaţia de la Timişoara din 1989 îşi găsea ecou la Bucureşti în 21 decembrie, când la adunarea populară convocată de Nicolae Ceauşescu, printre urale şi scandări, s-au făcut tot mai puternic auzite huiduieli şi fluierături, mişcarea de stradă care a urmat fiind reprimată cu gloanţe şi arestări. 

După ce cu o zi înainte îi etichetase pe cei care protestau la Timișoara ca dușmani ai revoluției socialiste, Nicolae Ceauşescu, dorind să transmită în toată ţara mesajul că populația sprijină conducerea de partid și de stat, convoca, în jurul prânzului, o mare adunare populară, în faţa sediului Comitetului Central al PCR.

Nicolae Ceauşescu vorbea, de la balconul Comitetului Central, despre realizările "revoluției socialiste" și ale "societății socialiste multilateral dezvoltate", în timp ce în stradă, mulţimile adunate trebuiau să condamne "actele huliganice" de la Timişoara şi să-şi exprime solidaritatea cu conducerea PCR. Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel