Statistică îngrijorătoare. Unul din doi adulţi din UE, supraponderal

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Jumătate dintre adulţii din Uniunea Europeană sunt supraponderali, arată un studiu EUROSTAT. 

În timp ce 45% dintre adulţii care locuiau în 2019 în Uniunea Europeană aveau o greutate normală, uşor mai mult de jumătate (53%) erau consideraţi supraponderali (36% pre-obezi şi 17% obezi), iar aproape 3% subponderali, conform Indicelui lor de masă corporală (IMC), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cu excepţia celor de 75 de ani sau mai mult, cu cât este mai ridicată vârsta cu atât e mai ridicată proporţia persoanelor supraponderale: cea mai scăzută proporţie este în rândul categoriei de vârstă 18 - 24 de ani (25%), iar cea mai ridicată la grupa de vârstă 65 - 74 de ani (66%) - similar cu nivelul ratei obezităţii (6% faţă de 22%), scrie Agerpres.

Şi în cazul educaţiei tendinţa este similară. Proporţia persoanelor supraponderale scade în condiţiile creşterii nivelului de educaţie: în timp ce procentul adulţilor supraponderali în rândul celor cu educaţie scăzută se situa la 59% în 2019, era de 54% pentru cei cu educaţie medie şi de 44% pentru cei cu nivel educaţional ridicat. Şi rata obezităţii scade în funcţie de nivelul de educaţie: de la 20% în rândul adulţilor cu educaţie scăzută şi 17% la cei cu educaţie medie, la 11% din adulţii cu nivel educaţional ridicat.

România, în media europeană



Proporţia adulţilor supraponderali variază în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat procent fiind în Malta şi Croaţia (ambele cu 65%), iar cel mai scăzut în Italia (46%), Franţa (47%) şi Luxemburg (48%). În România, proporţia adulţilor supraponderali este de 59%.

În toate statele membre UE există un procent mai ridicat de bărbaţi supraponderali decât de femei, cea mai mare diferenţă fiind în Luxemburg (59% dintre bărbaţi faţă de 38% dintre femei), Cehia (70% faţă de 51%) şi Cipru (59% faţă 41%). 

În februarie, alarmă legată de obezitate infantilă 

Experţii din Cehia, alături de cei din multe alte ţări, trag un semnal de alarmă cu privire la dovezile crescânde că, din cauza măsurilor de izolare impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, numărul de cazuri de obezitate infantilă va exploda, informează AFP.

"Este cu adevărat îngrozitor. Unii copii nu şi-au părăsit casele de câteva săptămâni. Pur şi simplu se ridică şi îşi pornesc computerele", a povestit pentru AFP Dana Gavrinevova, profesoară de sport la o şcoală secundară din Praga. Pentru Zlatko Marinov, expert în obezitate infantilă la Spitalul Motol din Praga, se profilează o adevărată criză.

Potrivit acestuia, proporţia copiilor consideraţi supraponderali a rămas "stabilă" înainte de pandemie, la aproximativ 25%, cu circa 60% dintre ei consideraţi obezi. "Acum, aceste proporţii vor creşte, 80% dintre copiii supraponderali vor fi obezi şi ne temem că este vorba despre o obezitate gravă cu complicaţii metabolice", estimează Marinov.

VEZI Semnal de alarmă. Cazurile de obezitate infantilă, diabet tip 2 și depresie vor exploda pe fondul măsurilor de izolare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel