Stația Spațială Internațională, scăpată de sub control după ce motoarele unui modul rusesc au pornit singure

 Staţia Spaţială Internaţională, manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial / Imagine ilustrativă WikiImages Pixabay
Staţia Spaţială Internaţională, manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial / Imagine ilustrativă WikiImages Pixabay

Stația Spațială Internațională a fost deviată de pe orbita ei după ce motoarele unui modul rusesc au pornit accidental. 

Stația Spațială Internațională a fost scăpată temporar de sub control, joi. Potrivit oficialilor NASA, Stația Spațială Internațională a fost deviată din cauză că propulsoarele cu jet ale modului rusesc Nauka au pornit accidental, scrie BBC

A fost nevoie de pornirea motoarelor de pe alt modul pentru repunerea stației în poziția inițială.

Cei șapte astronauți aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale nu au fost în pericol, dar incidentul va fi investigat. Comunicațiile cu echipajul ISS au fost întrerupte pentru câteva minute.

Echipajul 'nu a simțit nicio mișcare', dat fiind faptul că stația s-a înclinat cu o jumătate de grad pe secundă.

'Motoarele modulului au pornit în mod accidental și neașteptat la ora 12.45, mișcând stația cu 45 de grade față de poziția ei', a informat NASA. În urma intervenției echipei de control, 'stația a fost repusă pe poziție și este într-o stare bună'.

Incidentul a avut loc la câteva ore după ce modulul rusesc a andocat pe ISS, după un zbor de opt zile.

Modulul Nauka, care are o lungime de 13 metri și cu o greutate de 20 de tone, a fost atașat de partea din spate a stației spațiale.

Rusia amenința că se retrage de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Șeful agenției spațiale ruse, Dmitry Rogozin, a sugerat că Moscova se va retrage din Stația Spațială Internațională în 2025, dacă Washingtonul nu va ridica sancțiunile impuse după anexarea Crimeei, sancțiuni împiedică lansarea sateliților rusești.

Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, s-a adresat parlamentarilor înainte de summit-ul de la Geneva, între președintele rus Vladimir Putin și omologul său din SUA, Joe Biden.

Rogozin a spus că Moscova se luptă să lanseze unii dintre sateliții săi din cauza SUA sancțiuni care însemnau că Rusia nu putea importa anumite seturi de microcipuri necesare pentru programul său spațial.

'Avem mai multe rachete decât avem nevoie, dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip', a spus Dmitry Rogozin, recunoscând că Rusia este afectată serios de sancțiunile impuse de Occident.

Statele Unite și alte țări occidentale au început să impună sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a anexării Crimeei de la Ucraina în 2014. Recent, SUA au sancționat Moscova pentru amestecul electoral, atacuri cibernetice și otrăvirea criticului de la Kremlin Alexei Navalny, acuzații negate de Moscova. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel