Starea de alertă, dezbătută la CCR. Augustin Zegrean: Este o problemă acolo. Am un argument!

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

CCR dezbate, astăzi, excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Avocatul Poporului, Renate Weber, privind amenzile din starea de alertă și carantina.

"Lucrurile sunt destul de complicate pentru că ele deja s-au întâmplat. Legea 44, despre care este vorba astăzi în cea de-a doua sesizare, este în vigoare şi aţi văzut cu câtă celeritate s-a adoptat. Este prima dată când o lege se adoptă în două zile. Este o problemă acolo. Nu poţi amesteca lucrurile. Este un amestec al puterilor acolo. Parlamentul, oricât ar fi el de puternic, nu poate să modifice hotărâri de Guvern pentru că astfel intri în atribuţiile Guvernului. Nu ştiu cine a avut  această idee, dar dacă cineva ar analiza cu atenţie aţi vedea că este o copie greşită după starea de urgenţă. Acolo, starea de urgenţă este prevăzută în Constituție. Este cu totul altceva. Acolo, Parlamentul aprobă instituirea stării de urgenţă propusă de preşedinte ca o atribuţie constituţională a acestuia. Starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, dar au procedat la fel. 

"CCR ar trebui să spună că este neconstituţională legea"

Adică, paralela fiind aşa: preşedintele instituie starea de urgenţă, Parlamentul trebuie să o aprobe. Şi ei acum au venit şi au zis şi starea de alertă trebuie să o instituie Guvernul şi trebuie să o aprobe Parlamentul. Nu se poate lucrul acesta. În mod normal, CCR ar trebui să spună că este neconstituţională legea sub acest aspect - articolul 4 din lege care obligă Guvernul să meargă cu hotărârea la Parlament, Parlamentul în şedinţă comună să o dezbată şi să o aprobe sau să o extindă sau chiar să o modifice, să adauge la ea sau să mai scoată din ea.

"Am un argument"

Pe viitor, Guvernul nu se va mai duce cu hotărârile în Parlament să le aprobe. Ce s-a întâmplat este pur întâmplat, este trecut. Deciziile CCR sunt obligatorii şi valabile numai pentru viitor. Am un argument pentru care nu este în regulă să se facă aşa. Hotărârea Guvernului este un act administrativ, el poate fi atacat în justiţie şi justiţia îl poate desfiinţa sau înlătura. Ori, dacă este aprobat prin hotărâre de Parlament, mai poate justiţia să facă asta? Hotărârile Parlamentului nu sunt atacabile în justiţie", a spus Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, la Antena 3.

"Câtă vreme carantina a fost adoptată prin starea de urgenţă instituită de preşedinte, lucrurile sunt în regulă. Dar mai încoace sunt probleme. Eu nu înţeleg, probabil aţi observat şi dvs. că între starea de urgenţă şi starea de alertă nu a fost nicio deosebire", a mai spus Zegrean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel