Sonatele de Mozart ameliorează simptomele epilepsiei. Noi date ale cercetătorilor / VIDEO

Sonatele de Mozart ameliorează simptomele epilepsiei. Noi date ale cercetătorilor
Captură Video YouTube Anderson & Roe Piano Duo
Sonatele de Mozart ameliorează simptomele epilepsiei. Noi date ale cercetătorilor Captură Video YouTube Anderson & Roe Piano Duo

Ascultarea unei sonate de Mozart ameliorează simptomele epilepsiei: nu este o descoperire nouă, însă acum cercetătorii cred că au obţinut informaţii suplimentare despre mecanismele pe care aceste piese muzicale le declanşează în creierul pacienţilor, informează AFP.

Realizarea la care visăm este de a ajunge să concepem un fel de muzică 'antiepileptică', pe care să o utilizăm pentru a ameliora viaţa pacienţilor, a explicat pentru AFP Robert Quon, din cadrul departamentului de neurologie al universităţii americane Dartmouth College, coautorul unui studiu publicat joi în revista Scientific Reports.

În ultimii 20 de ani, mai multe cercetări au scos în evidenţă posibile virtuţi ale sonatei pentru două piane în re major (sonata K448) în cazul epilepticilor, măsurând activitatea electrică din creierul acestora. Este ceea ce numim efectul Mozart. Studiul din Scientific Reports spune însă că a reuşit să obţină informaţii suplimentare.

VIDEO

Youtube video image

După ce, în cadrul studiului, 16 pacienţi, echipaţi cu implanturi intracraniene, au ascultat sonata, cercetătorii cred că au reuşit să identifice regiunile din creier asupra cărora acţionează această muzică. Potrivit oamenilor de ştiinţă, regiunile sunt cele legate de răspunsurile emoţionale.

Ascultarea acestei sonate timp de cel puţin 30 de secunde...



Studiul arată totodată că ascultarea acestei sonate timp de cel puţin 30 de secunde pare asociată cu reducerea unui fenomen electric cerebral caracteristic pentru epilepsie, la pacienţii asupra cărora medicamentele nu au efect. Un efect care se manifestă mai intens în timpul anumitor pasaje ale sonatei, şi anume momentele de tranziţie între frazele muzicale mai lungi de zece secunde.

Bucata muzicală este construită dintr-o succesiune de teme melodice care contrastează între ele şi fiecare are la bază o armonie care îi este proprie, se mai precizează în studiu. Tocmai această structură ar putea explica efectul său asupra creierului.


Forma clasică a sonatei ar putea solicita circuite emoţionale...



Forma clasică a sonatei ar putea solicita circuite emoţionale creând mai întâi aşteptări muzicale, apoi luând o direcţie opusă acestor aşteptări, ceea ce va duce la un răspuns emoţional pozitiv, potrivit lui Robert Quon.

Ne-ar plăcea să aprofundăm această teorie, întrucât singura altă compoziţie ale cărei proprietăţi antiepileptice sunt documentate este de asemenea construită pe forma clasică a sonatei, fiind vorba despre sonata pentru pian în do major de Mozart (K545), a mai spus cercetătorul.

Cei 16 pacienţi care au participat la studiu au fost spitalizaţi din cauza unei forme de epilepsie rezistente la medicaţie. Le-a fost implantată o sondă la nivelul craniului, aflată în contact direct cu creierul, în scopul realizării unor encefalograme pentru monitorizarea crizelor.

'Descărcările epileptiforme intercritice'


Robert Quon şi colegii săi s-au preocupat de un fenomen foarte precis: descărcările epileptiforme intercritice.

Cercetările precedente au arătat că acestea sunt biomarkeri ai epilepsiei şi sunt asociate cu o frecvenţă mai importantă a crizelor, potrivit lui Robert Quon.

Descărcările epileptiforme intercritice au fost reduse prin ascultarea a cel puţin 30 de secunde din sonată. În schimb, nu a fost observată nicio modificare în activitatea cerebrală a pacienţilor la ascultarea altor bucăţi muzicale, nici măcar când a fost vorba despre muzica lor preferată.

'Cercetările noastre ridică numeroase noi întrebări'


Asemenea altor studii, cercetările noastre ridică numeroase noi întrebări, a spus Robert Quon.

Cercetătorul speră să poată identifica cu precizie care elemente muzicale ale sonatei au beneficii terapeutice în speranţa de a reproduce efectul Mozart în cazul altor piese muzicale.

Epilepsia este una dinte afecţiunile neurologice cele mai frecvente: OMS estimează că circa 50 de milioane de persoane sunt diagnosticare pe plan global.

Afecţiunea se caracterizează prin crize recurente, care se manifestă prin episoade scurte de mişcări involuntare. Aceste crize sunt provocate de descărcări electrice excesive într-un grup de celule cerebrale, explică OMS pe pagina sa de internet, conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal - studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel