Șeful forțelor armate franceze: „Ne îndreptăm spre o reorganizare a ordinii mondiale”

Șeful forțelor armate franceze: „Ne îndreptăm spre o reorganizare a ordinii mondiale” / Sursă foto: Pixbay
Șeful forțelor armate franceze: „Ne îndreptăm spre o reorganizare a ordinii mondiale” / Sursă foto: Pixbay

Un general din Franța a avertizat că ordinea mondială se află într-un proces de reorganizare și că Uniunea Europeană trebuie să se îndepărteze de un scenariu în care ar fi obligată să aleagă poziționarea față de superputerile mondiale SUA și China.

În timpul unui interviu acordat ziarului francez Le Figaro, generalul François Lecointre, șeful statului major al apărării (CEMA) din Franța, a abordat o varietate de probleme, inclusiv sarcina dificilă de a forja o „identitate politică comună” între statele membre ale UE, reorganizarea ordinii mondiale actuale, și rolului Franței în Africa și a puterii militare în creștere a unor țări precum Rusia și China.

Ne îndreptăm spre o reorganizare a ordinii mondiale, care este structurată în jurul concurenței dintre SUA și China”, a spus Lecointre, adăugând că fiecare națiune de pe pământ se va confrunta cu provocarea de a decide ce parte să ia.

„Va fi foarte dificil tocmai pentru că nici Franța și nici Europa nu sunt interesate [să aleagă o parte]. În timp ce relațiile noastre cu Statele Unite nu trebuie puse în discuție, nu trebuie să ne lăsăm atrași într-o confruntare dezechilibrată între China și Statele Unite”.

Remarcile lui Lecointre fac obiectul unor declarații similare făcute de președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestui an, unde a concluzionat că ar fi „contraproductiv” ca UE să stea în mod explicit de partea SUA în războiul economic pe care îl are cu China.

„O situație care să ne unească pe toți împotriva Chinei este un scenariu de cea mai înaltă conflictualitate posibilă [sic]. Acesta, pentru mine, este contraproductiv”, a spus Macron de curând.

Rusia, China și Iran reprezintă niște probleme pe plan mondial

Lecointre a vorbit și despre puterile care încearcă să conteste stabilitatea globală și dreptul internațional - în special Rusia, China și Iran. În ultimii ani, SUA și China s-au confruntat între ele din cauza diferențelor politice serioase în comerț, tehnologii emergente, Taiwan și Hong Kong. Oficialii din SUA și-au îndemnat partenerii din Europa să renunțe la tehnologia chineză de telecomunicații - și anume infrastructura Huawei 5G.

Când a fost întrebat dacă blocul comunitar va realiza un fel de „autonomie strategică”, deseori solicitată de tehnocrații UE, Lecointre a remarcat că UE a fost inițial construită în jurul relațiilor economice și că formarea unei identități politice comune ar fi, cel puțin pe termen scurt, o sarcină dificilă.

„Suntem într-un moment de cotitură. Europa fie va rămâne acolo unde este astăzi și va dispărea în cele din urmă de pe scena internațională, fie va putea să îndeplinească așteptările de securitate ale cetățenilor săi ", a spus generalul.

Mai multe țări se concentrează pe Africa

Înainte de a acuza Moscova că „continuă să slăbească modelul democratic [al Occidentului] acționând în domeniul digital și în domeniul influenței”, Lecointre a declarat că Rusia, la fel ca China, devine „un concurent extrem de periculos” în arena militară, în special în ceea ce privește submarinele și tehnologia rachetelor balistice.

În același timp, generalul a menționat că țări precum Rusia, China și Turcia concurează din ce în ce mai mult cu Franța în Africa.

„Astăzi prezența Rusiei, Turciei și Chinei în Africa este îngrijorătoare și destabilizatoare”, a spus el.

În prezent, aproximativ 300 de instructori și consilieri militari ruși desfășoară operațiuni în Republica Centrafricană (CAR) - o fostă colonie franceză - unde susțin lupta militară a statului împotriva grupurilor rebele armate. Moscova susține că prezența sa militară în RCA se datorează doar faptului că guvernul local a solicitat asistență forțelor armate rusești, notează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel