Seulul i-a permis şefei grupului Hyundai să efectueze o vizită rară în Coreea de Nord.
Seulul i-a permis şefei grupului Hyundai să efectueze o vizită rară în Coreea de Nord, la invitaţia Phenianului, a declarat miercuri un responsabil sud-coreean, fapt ce ar putea anunţa o îmbunătăţire a relaţiilor economice dintre cele două ţări, relatează AFP. Hyun Jung-eun se va deplasa vineri în staţiunea de pe Muntele Kumgang pentru a comemora decesul survenit în 2003 al soţului ei, Chung Mong-hun, fost preşedinte al grupului Hyundai, care s-a sinucis în timp ce era vizat de o anchetă privind transferul de fonduri către Phenian.
'Am aprobat această călătorie din raţiuni umanitare, întrucât este vorba de o ceremonie anuală', a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Unificării sud-coreean. Aceasta este prima vizită a liderei grupului Hyundai din 2014. În trecut, preşedinta Hyundai s-a întâlnit de mai multe ori cu fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il. Ea a fost una din primele sud-coreene care s-a întâlnit cu fiul acestuia, Kim Jong-Un, care i-a succedat la putere după moartea sa în 2011.
Socrul ei, Chung Ju-yung (1915-2001), fondatorul grupului Hyundai, a fost unul dintre promotorii cooperării economice dintre cele două Corei şi a vizitat Phenianul de mai multe ori, între 1998 şi 2000, pentru a se întâlni cu Kim Jong-Il. În epoca politicii de destindere faţă de Coreea de Nor numită şi 'Politica razei de soare', în cursul căreia Seulul a avut o abordare conciliantă faţă de Phenian, Hyundai a injectat sute de milioane de dolari, prin crearea filialei Hyundai Asan, pentru a atrage turişti sud-coreeni în staţiunea de pe Muntele Kumgang.
Preşedintele Hyundai Asan, Chung Mong-Hun, s-a sinucis în 2003
Dar aventura s-a încheiat brusc când un soldat nord-coreean a împuşcat în 2008 o sud-coreeană care se rătăcise. Preşedintele Hyundai Asan, Chung Mong-Hun, s-a sinucis în 2003, aruncându-se de la etajul al 12-lea al sediului companiei din Seul, în timp ce se afla în centrul unui scandal răsunător care a afectat guvernul ex-preşedintelui sud-coreean Kim Dae-Jung, acuzat că a virat milioane de dolari în beneficiul Coreei de Nord pentru a garanta desfăşurarea primului summit istoric între cele două Corei în 2000.
După ani de tensiuni din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula cunoaşte de la începutul acestui an o spectaculoasă destindere, ilustrată prin summitul intercoreean din aprilie, cu puţin timp înaintea primei întâlniri istorice, în iunie, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un. La summitul din aprilie, acesta din urmă şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au angajat să 'încurajeze cooperarea şi schimburi mai intense' şi să promoveze 'co-prosperitatea', dând naştere speranţelor pentru noi proiecte transfrontaliere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu