Sectorul 1, în scandal, la trei zile după alegeri. Chirieac: Clotilde face ce știe, 10 plângeri/zi la DNA

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația de la Primăria Sectorului 1, unde încă nu există un câștigător confirmat după alegerile locale. 

"La Sectorul 1, se întâmplă ruşinea acestor alegeri pentru că ai un scrutin contestat de ambele părţi. Ba e char a treia parte. Am impresia că doamna Ioana Constantin, candidatul PMP. Din trei părţi este contestat acest scrutin. Poți rezolva situaţia imediat renumărând voturile. Mai simplu de atât nu se poate. Premierul în funcţie, Ludovic Orban s-a pronunţat împotrivă. Preşedintele USR, Dan Barna s-a pronunţat împotrivă. Doamna Clotilde Armand pe de-o parte acuză frauda, pe de altă parte se opune renumărării. Face ce ştie dânsa. Cele zece plângeri zilnice la DNA.", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Îngrijorare maximă din partea puterii"

Dan Tudorache cere renumărarea voturilor, în timp ce Clotilde Armand este convinsă că ar fi fost fraudate rezultatele pentru că ar fi fost falsificate nişte procese verbale şi a şi depus plângere penală. Aceasta nu îşi doreşte renumărarea voturilor.

"Aceasta este soluţia logică, dar doamna Armand probabil că ştie dânsa ce ştie, dacă nu doreşte renumărarea voturilor. Cea mai simplă modalitate de a rezolva odată problema este să numeri din nou. De altfel, am văzut o îngrijorare maximă din partea puterii, din care face parte şi USR acum după aceste alegeri, împotriva renumărării voturilor. Domnule, este atât de simplu. Numără din nou cine, cât a luat, în fața reprezentanţilor partidelor. Este elementar. Această chestiune elementară este ocolită. Nu vreau să fiu vestitorul veştilor rele, dar îmi este teamă că BEC-ul nu va aproba renumărarea voturilor. Sistemul se pare că nu îşi permite să anunţe, în acest moment, că PSD a câştigat Sectorul 1", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Valuri de contestaţii în toată ţara

"Ştiţi de unde s-a ridicat acest val? Inclusiv doamna Firea care contestă alegerile de la Bucureşti, văzând încăpățânarea puterii de a renumăra voturile... De acolo a pornit. Dacă imediat se aproba renumărarea, nu mai aveaţi acest val de contestaţii şi rezolvai lucrurile imediat. Fireşte, şi doamna Firea este îndreptăţită să se gândească. "Stai, mă, omule, dacă la exit poll unii m-au dat cu 10 - 11 puncte în urmă şi acum sunt 2 - 3 procente şi, văzând ce se întâmplă la Sectorul 1, nu sunt îndreptăţită să mai cer o numărătoare a voturilor să văd ce a fost în realitate în urnă?", a spus analistul politic.

Firea îşi doreşte verificarea şi renumărarea voturilor

"Ce vi s-ar părea ieșit din comun dacă la Bucureşti, pentru fotoliile de primar, s-ar număra din nou voturile? Pentru început pentru primar. Dacă există inadvertenţe - iese Firea plus, iese Tudorache primar - atunci sigur trebuie să renumeri şi pentru Consiliul General şi Local pentru că s-ar putea extinde frauda foarte mult. Dar deocamdată nu este din cale afară să renumeri nişte voturi şi să rezolvi o problemă gravă, fiindcă mai rar în democraţie cu furturile de voturi. Se mai întâmpla în România în 1990. S-a întâmplat la prezidenţialele din 2009", a spus Bogdan Chirieac.

"Semn de întrebare asupra organizării alegerilor de către PNL"

Întrebat dacă nu ar trebui să ne punem un semn întrebare asupra întregului proces de votare şi de marcare a rezultatelor în întreaga ţară, în contextul în care au existat acuzaţii de fraudă, aceasta a mai spus: "Dacă se întâmplă lucrul acesta şi constatăm că Tudorache, după renumărarea voturilor, este primar la Sectorul 1, se pune un semn de întrebare asupra organizării alegerilor de către PNL. Din cauza asta sistemul nu va accepta renumărarea voturilor. S-au renumărat voturile în şase secţii. Păi, Tudorache avea cu 600 de voturi mai mult. Este oficială această cifră. Cu sute de voturi mai mult. Vă daţi seama dacă se renumăra la 166 de secții...  Ori sistemul nu îşi permite acest lucru.

Cu două lucruri nu te joci în capitalismul liberal de tip occidental, unde ne-am aliat şi noi: cu corectitudinea votului - trebuie să fie liber şi corect - şi cu bursa. Bursa e sfântă. Bursa înseamnă economie, votul înseamnă democrație. În momentul ăsta este un mare semn de întrebare asupra democraţiei. Din cauza asta, prima reacţie a premierului, a președintelui, văzând ce s-a întâmplat la Sectorul 1 şi în alte părţi.... "Domnule, mai numărăm o dată. Într-o zi, în câteva ore se termină. Vedem cine a ieşit şi s-a închis". Ceea ce e pe cale să devină o rană pe obrazul României, pe obrazul democraţiei din România, de fapt, nu ar mai fi fost nimic. S-ar fi vindecat instantaneu, după renumărarea voturilor. Doamna Armand nu doreşte asta", a spus analistul politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel