O investigație făcută de The Guardian a scos în evidență un secret care trebuia să nu fie dezvăluit despre carnea de pui care este văndută în supermarket-uri. Afacerea este cât se poate de profitabilă din punctul de vedere al comercianților.
Pieptul de pui congelat, vândut în Marea Britanie în supermaketuri conține până la 20 la sută apă și aditivi, care trage mai mult la cântar, arată investigația The Guardian. Cei din industria cărnii umplu carnea cu apă şi, implicit, cu substanţe care captează apa în fibre, proces care este practicat inclusiv în România.
Magazinele și producătorii nu încalcă legea dacă pe etichetă scrie câtă apă conțin produsele vândute. Carnea este importată din Brazilia și este procesată la Westbridge Food Group, reîmpachetată și vândută la supermarketuri gen Asda, Aldi.
Întrebarea legală este dacă carnea de pui este definită drept un "preparat" sau un "produs ", care nu mai păstrează caracteristicile de carne crudă.
Autoritatea pentru Siguranța Alimentară olandeză a cerut mai multor fabrici din Olanda să oprească practica preparării cărnii de pui importate, care e vândută ulterior drept carne crudă pentru că este ilegal.
Aditivii adăugați inclus fosfați, pentru a opri scurgerea de apă la gătit și dextroză care ascunde sarea, făcând produsul mai suculent.
Problema apei din carne a mai fost discutată și în urmă cu nouă ani în Marea Britanie. O investigaţie BBC din 2003 a mers pe urmele Food Standard Agency (agenţia guvernamentală privind calitatea alimentelor) care a găsit foarte multă apă în carnea de pui pusă în vânzare. Descoperirea reporterilor: britanicii cumpărau şi carne de pui în care 55% era apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu