Scandal diplomatic: Premierul turc promite contramăsuri dure. Cum a pornit criza

Turcia a reacționat, după ce  autoritățile olandeze au expulzat-o, sâmbătă noaptea, pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie.

Turcia va lua 'cele mai dure contramăsuri' după decizia autorităților olandeze de a împiedica intrarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, în clădirea consulatului turc de la Rotterdam și de a o escorta în afara teritoriului Olandei, a declarat duminică premierul Binali Yildirim, informează Reuters și DPA.

'Am protestat în modul cel mai puternic față de această situație și le-am transmis autorităților olandeze că vor exista contramăsuri dure (...) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil', a afirmat premierul Yildirim, într-un comunicat emis duminică.

'Așa-zișii noștri prieteni europeni, care cu fiecare ocazie vorbesc despre democrație, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas încă o dată repetenți în fața acestui eveniment', a adăugat Yildirim.

Astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sunt 'adevărații prieteni', a mai spus premierul, care le-a adresat un apel la calm turcilor din Germana și Olanda.

În fața consulatului Turciei din Rotterdam, poliția călare a dispersat câteva sute de manifestanți care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

De la ce a pornit criza diplomatică dintre Olanda și Turcia

Tensiunile dintre cele două țări au luat amploare, după ce Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam.

"Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti", a declarat preşedintele turc în replică. "Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia", a adăugat el. La scurt timp, premierul olandez i-a atras atneția că "întrece limita".

Criza diplomatică a căpătat ulterior noi proporții. Mai mult, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

[citeste si]

În acest context, ministerul turc de externe a anunţat că a informat Olanda că ambasadorul Hagăi la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme, relatează Hurriyet. „S-a anunţat că nu vrem ca ambasadorul olandez, care este în prezent în concediu, în afara Turciei, să se întoarcă o vreme la post", se arată într-un comunicat al MAE turc.

Ankara încearcă să organizeze mai multe mitinguri electorale în țările occidentale în campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui. Aproximativ 5,5 milione de turci trăiesc în afara ţării, dintre care 1,4 milioane cu drept de vot numai în Germania, iar susţinătorii preşedintelui Erdogan vor să îi atragă de partea lor.

În concluzie, autorităţile din numeroase oraşe, mai ales germane, au anulat o serie de discursuri. Oficial, principalul motiv a fost riscuri de perturbare a ordinii şi siguranţei publice. Ulterior, Erdogan a acuzat această țară de „practici naziste. "Practicile voastre nu sunt diferite de cele ale naziştilor. Eu credeam că Germania a renunţat de mult timp (la aceste practici). Ne-am înşelat", a declarat Erdogan

Mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi de derivele autoritare ale preşedintelui de la Ankara şi nu sunt de acord cu o sporire şi mai mare a prerogativelor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel